A Szeretem Budapestet Mozgalom reakciója a Hírszerző cikkére az illegális vadplakátolás kapcsán

A Hírszerző cikke azt állítja, hogy az önkormányzati rendelet ugyan tiltja a politikai vadplakátolást, a választási törvény azonban nem, így szerintük nem a plakátolás illegális, hanem az önkormányzat 11 éve meghozott rendelete. Tovább…

Vandál módon kampányol a Jobbik és az LMP

Az illegális plakátolás befejezésére kérte a Jobbikot és a Lehet Más a Politikát (LMP) a fővárosi Városarculati Tanácsnoki Iroda, közölte Bojár Iván András tanácsnok csütörtökön. Tovább…

Szabálysértés a Fidelitas-matrica

FH – Hírszerző 2008. 08. 01. 18:45

Szabálysértést követ el, aki a Fidelitas kérésére matricákat ragaszt ki közterületen – így reagált közleményében a Fővárosi Önkormányzat a Fidesz ifjúsági szervezetének csütörtöki felhívására.

Fidelitas matrica

Fidelitas matrica (kép: Metro)

Tovább…

Sötétben gyűlik a szenny

2008. június 5.

Palugyai István írása

Írtunk már e hasábokon városszerte terjengő vadplakátokról és falakat csúfító graffitikről. Nemcsak Budapest fertőzött ezzel az igazi szociokulturális környezeti szennyel, de a legrosszabb állapotokat mindenképp a fővárosban találjuk. Ugyan a Szeretem Budapestet Mozgalom és plakátszedő aktivistái sokat tettek már eddig is a közterek megtisztításáért, de úgy tűnik, néhány önkormányzat mintha ignorálná erőfeszítéseiket.

Terézvárosban, Ferencvárosban, Külső-Lipótvárosban és a második kerületben nem sokat tettek a plakátok eltávolításáért, márpedig a mindinkább a szó szoros értelmében is “sötétben bujkáló” ragasztgatók egyre inkább a mellékutcákba szorulnak, amelyek tisztántartása a kerületek feladata – lenne. Az erőfeszítések közti különbség különösen az önkormányzati határokon látható, ahol az utca egyik oldalán tiszták a lámpaoszlopok, a másikon fecniktől tarkák.

Persze amíg nem születnek drákói jogszabályok, amelyek a hirdetőkön verik el a port súlyos büntetésekkel, illetve nem folyamatos egyes kerületek figyelme, addig – bár az állandó tépkedéssel jókora területen javult a helyzet – nehezen akadályozható meg az illegális ragasztmányok újratermelődése. Nem is értem ezt a törvényhozói nehézkességet, ahogy a gusztustalan grafittimutáció, a tageknek (ejtsd: teg) nevezett firkálmányok áradata ellen hiányzó igazi szankciók esetében sem. Még mindig alig képzelhető el olyan eljárás, amikor az elkapott firkálót azonnal közmunkára köteleznék, tüntessen el, mondjuk egy utcányi randaságot. Addig pedig – térfigyelő kamerák ide vagy oda, a rendőrség sem igen lép, nincs is nagyon hová.

Mi meg tovább sajnálkozhatunk utcáink állapotán.

Hadüzenet a politikai vadplakátolásnak

Bárkay Tamás • 2008. február 12.

Teljesen mindegy, melyik párt tetette fel, az aktivisták az összes olyan népszavazással kapcsolatos plakátot leszedik, amelyet engedély nélkül ragasztottak fel – jelentette be Budapest városarculati tanácsnoka.

Bojár Iván András közölte: a következő hetekben erőteljes népszavazási kampány indul, tehát okkal feltételezhető, hogy megismétlődik az, aminek kampányidőszakokban rendszeresen tanúi lehettünk: a várost ellepik a politikai vadplakátok. Ennek első jelei sajnos néhány kerületben már látszanak is. Tovább…