FH – Hírszerző 2008. 08. 01. 18:45

Szabálysértést követ el, aki a Fidelitas kérésére matricákat ragaszt ki közterületen – így reagált közleményében a Fővárosi Önkormányzat a Fidesz ifjúsági szervezetének csütörtöki felhívására.

Fidelitas matrica

Fidelitas matrica (kép: Metro)

A Fidelitas által létrehozott csoport jövő hétfőtől “Gyurcsány a hibás” feliratú matricákat osztogat majd azért, hogy aki egyetért velük ragassza fel ezeket.

A Fővárosi Önkormányzat másfél éve harcol a “vadplakátolás” ellen, így szinte teljesen eltűntek Budapest házfalairól és a buszmegállókból az illegálisan kiragasztott hirdetmények – áll a Fővárosi Önkormányzat pénteki közleményében. Ezért meglepő, hogy a napokban a Fidelitas matricák elhelyezésére hívta fel a polgárokat. Ráadásul, aki a felhívásnak eleget tesz, szabálysértést követ el, vagy megsérti a magántulajdon védelméhez való jogot.

A tavaszi népszavazás előtt a Fővárosi Közgyűlést alkotó pártok (a Fidesz kivételével) elfogadtak egy nyilatkozatot arról, hogy a városkép védelmében tartózkodnak az ilyen vélemény-nyilvánítástól.

Egyébként a Fővárosi Közgyűlés 1995-ben alkotott rendelete szerint plakátok és hirdetmények elhelyezéséhez közterületi hozzájárulást kell kérni a Városfejlesztési és Városképvédelmi Bizottságtól. Plakátok, falragaszok elhelyezésére kizárólag kampányidőszakban, engedéllyel bíró területen és felületen van lehetőség, és a reklámozó köteles hirdetményét a türelmi 30 nap elteltével eltakarítani.

A Független Hírügynökség napközben többször is hiába próbálta elérni a Fidelitas képviselőit.

A Szeretem Budapestet Mozgalom véleménye:

Jó lenne, ha minden párt példát tudna mutatni a vadplakátolás, az illegális ragasztások visszaszorításában is.

Tisztelt Fidelitas Tagok!

Kérünk titeket, hogy ne ragaszttassátok ezt a gyönyörű várost! Tarlós István és Ughy Attila urak is támogatják a plakátmentes Budapestet! Mi nem a jobb vagy bal oldalon állunk – mi Budapestért dolgozunk.

Köszönjük szépen!