A SzeBu segítségével és támogatásával, ingatlantulajdonosokkal együtt az AnimalX munkájával kísérleti jelleggel a Blaha Lujza tér megszabadul a tömérdek galamb kártól és szeméttől. Reméljük elindul egy közös megoldás keresése a galambok által okozott problémák kezelésére. (hasonlóan, mint a vadplakát és falfirka) A megoldást lassan 10 éve alkalmazzák már Budapesten és az országban. A helyi és a fővárosi önkormányzat tájékoztatása a munkáról megtörtént.  A sajtót a munkáról az AnimalX tájékoztatja.

Galambkár elhárításgalambok a városban

A városban élő galamb, parlagi galamb: Invazív betelepülő faj (természetvédelmi hatóság által megfogalmazott) Pl : Kiszorítja élőhelyéről a balkáni gerlét. A galambok befogása, alapvetően nem irtás és nem is cél a teljes kiírtás, hanem állomány szabályozás, mivel a városban gyakorlatilag nincs természetes ellensége, kivéve betegségek által történő elhullás. A városban élő parlagi galamb, nem védett!

A városi környezet, korlátlan lehetőségeket biztosít a „városi galambok”, azaz a parlagi galambok számára. Azon túl, hogy kiváló alkalmazkodó képesség, hatékony szaporodás és a gyors anyagcsere jellemzi ezeket a madarakat, az ember alkotta környezetben könnyedén hozzájutnak a szükséges eleséghez.

Ilyenek például: – nem megfelelő módon üzemben tartott kommunális hulladék tárolók, *- a madarak célzott etetése közterületeken, amely eltérően a helyi Önkormányzati rendeletekben, szabálysértésnek minősül, – futball stadionok lelátóin található mag maradványok, – a közelben lévő élelmiszeripari feldolgozók
Ezen felsoroltaknak köszönhetően, a galambok nincsenek többé rászorulva az egyébként természetes módon történő táplálék felvételre, mely egyben szerves oka a túlszaporodásuknak is.
A túlszaporodás további okai: – fészkelésre alkalmas helyek meglétének sokasága, templomtornyok, társasházi padlásterek, víztornyok, futball stadionok és egyéb épületek, melyek szerkezeti kialakításukból eredően érintettek, – a természetes ellenség hiánya (szárnyas és egyéb kisragadozók).
Budapesten, a Blaha Lujza tér területén, azért jelentek meg nagy számban a galambok, mert amellett, hogy az *állatszeretők által kihelyezett eleséghez korlátlanul hozzájutnak, valamint a *szökőkút, a víz kiapaszthatatlan forrását jelenti számukra, rengeteg olyan épület övezi a teret, amelyek éjszakázó és fészkelési lehetőséget biztosítanak számukra.
DSCF4026

A városi galambok legfőbb kártételei
Kártételeik, első sorban a hátrahagyott *ürülékből származnak, mely rövidtávon „csupán” felületi szennyeződést, hosszú távon viszont szerkezeti romlást eredményez az épületeken, szobrokon és emlékműveken. A legsúlyosabb károkat a fészkelési szokásaik okozzák. Az általuk képzett ürülék eltömíti az esőcsatornákat, a szellőzőkbe rakott fészkeik pedig növelik a szénmonoxid mérgezés veszélyét. A galambürüléknek, padlásterekben, szellőző rendszerekben, elhanyagolt erkélyeken, és egyéb olyan zárt terekben, amelyek légtere összefügg a lakótér vagy a munkahely légterével, egészségre ártalmas hatásai vannak. Némely egyed a galambok közül, az úgynevezett papagájkórral is fertőzött, mely az emberre is ártalmas lehet. Továbbá nagyjából hatvanféle betegséget terjeszt, a gümőkórtól az élősködőknek nyújtanak életteret, mint a bolha, tető és vérszívó atkák. A galambürülék nagy koncentrációban allergiás tüneteket és légúti megbetegedéseket okozhat. Ennek értelmében, a galambok nagy tömegű jelenléte köztisztasági, műemlékvédelmi, közegészségügyi és állatvédelmi problémákat vet fel. Az említett állatvédelmi probléma azt jelenti, hogy ugyan ezek a madarak is a természet részei és ugyanolyan tiszteletet érdemelnek, mint a többi más állat- és növényfaj, de a városi környezet számukra fokozottan veszélyes. Pl.: villamos vezetékek, közlekedés, mérgező anyagok…

A galambkár elhárításának lehetséges eszközei, módszerei
Galambriasztó, galambriasztás – A jelenlegi tudományos ismereteknek megfelelően, a galambot nem lehet riasztani. Sem a vizuális, sem a hang alapú riasztó nem képes arra, hogy tartósan távol tartsa a nem kívánt galambokat az érintett területről. Blaha Lujza téren szirénát felállíltani nem is lehetne.

Galamb távol tartó rendszerek – Részben megoldást nyújtanak, melyek kizárólag felület védelmet képesek biztosítani, a galambokra riasztóan nem hatnak! Ilyenek például: galamb tüske, elektromos vezetékes távoltartó, szellőző rácsozás, udvar és erkélyhálózás.

Kémiai alapú riasztó, távoltartó – Jelenleg nem létezik ilyen a kereskedelemben kapható termék!

Fogamzásgátló szer – Ez az anyag, Magyarországon nem lett törzskönyvezve, így kereskedelmi forgalomban nem kapható és nem is alkalmazható. Használata természetkárosításnak minősül! Több országban azért nem engedélyezett, mert nehéz megoldani, hogy más madár ne jusson hozzá…

Légfegyver, hálós lasszós befogás – mérgezés…stb – Bár több nagyvárosunkban használták őket az utóbbi éveben, ezen módszerek alkalmazása törvénybe ütközik, így használatuk tiltott. Továbbá a mérgezés és a fullasztás, melyek az állat szenvedését, majd halálát okozzák, állatkínzásnak minősül. Így ezek a módszerek is tiltva vannak.

Sólymok telepítése a városokba : Nem lehetséges, nem lehet városokban tartani a sólymokat.

Galambdúcok elhelyezése a városok peremkerületeiben, tetőterek lezárása, fészkelőhelyek, etetések megszüntetése: Igen, ezek szükségesek, hiszen emiatt szaporodnak el a galambok, de egy akkora városban, mint Budapest egyik megoldás sem hozza el egyedül a sikert.  Bécsben, a most induló program neve: “Aki galambokat etet, patkányokat etet” elnevezésű és az etetést próbálja visszaszorítani és az első külső kerületben felállított galambdúc felállítását és a tojások műre történő kicserélését jelenti.

Galambok élve történő befogása: Hosszú kutatómunka eredménye alapján vált megállapíthatóvá, hogy a galambok élve történő befogása az egyetlen olyan módszer, amely kellő hatékonysággal bír a kártételek csökkentésével és megszüntetésével szemben. Hosszú távú megoldást jelent és kellő odafigyeléssel, valamint szakértelemmel, fenntartható állapotot eredményez. Hatékonysága mellett, költségkímélő módszert is képvisel! A befogott galambok, solymász egyesületen keresztül, ragadozó madár tenyésztőkhöz kerülnek, mely egy az egyetlen nyilvánosság előtt is vállalható, humánus eljárás!

A galambok nincsenek bezárva a tetőn napokig, a saját életterükön gyűjtik össze őket, árnyékos helyen, élelem és ivóvíz kihelyezése mellett folyamatos ellenőrzés alatt állnak a csapdák. A csapdák elhelyezése úgy történik , hogy nem éri egész nap a tűző napsütés, vannak árnyékos órák is, napszaktól függően. A galamb egész évben szaporodik, mivel a zárt padlástereken, sokszor találtunk egész télen fiókákat, ez nem lehet indok a befogás ellen.

A vizsgált területeken a fellelhető fészkeket is igyekeznek felszámolni, innen összegyűjtik a fiókák, nem pusztulnak éhen sehol.

Az állatvédelmi törvényeket maradéktalanul betartja az AnimalX, vizsgálta már hatóság is a befogást, rendben találtak minden körülményt!

Minden nagyvárosban Barcelona, Párizs, Bécs megpróbálnak hasonló módszerekkel próbálják kezelni a galambkárokat. Nálunk is több városban (pl-ul Szekszárd) és cégnél végzik a galambmentesítést.
A Blaha Lujza téren három csapda elhelyezése történik a környező épületek padlásán, tetején, ahol fészkelni és aludni járnak a madarak.
A vizsgált időtartam alatt a tevékenységünkkel, a közterület felügyelet munkáját is segítik.

Ahhoz, hogy a képviselt komplex szolgáltatási rendszer maximálisan hatékony legyen, a lakosság megfelelő tájékoztatása is szükséges.
A tájékoztatás lényege, hogy a város galamb állományának csökkentése és egy a város számára fenntartható állapot kialakítása, mint törekvés, elfogadhatóvá váljon a lakosság és a társadalom számára. Ez úgy érhető el, ha a témával kapcsolatban minden réteget megszólítunk. Pl.: – Annak, aki eteti a galambot, kihangsúlyozzuk, az állatok védelmében történő beavatkozás lényegét, melyen keresztül felismertethetővé válik az etetés szennyező káros hatása is. – Azon ingatlan tulajdonosoknak vagy ingatlan kezelőknek, akik elszenvedői a galambok városi szokásainak, kiemeljük annak fontosságát, hogy ők mit tehetnek azért, hogy a város törekvése hatékonyabbá váljon. Pl.: padlásterek, világító udvarok galamb mentesítése, lakók bevonása. Ennek köszönhetően még több emberhez juthat el a megfelelő információ. – A szenvedélyes állatvédő szemléletű embereknek kiemeljük annak fontosságát, hogy nem irtásról beszélünk, hanem egy fenntartható, az állatokkal való együttélést eredményező tevékenységről. – Azok számára pedig, akik még nem ismerték fel a tevékenységünkben rejlő lehetőségeket, kellő információval látjuk el őket.
További információ: http://animalx.hu/
DSCF4052

DSCF4055

DSCF4030

DSCF4025

DSCF4062

DSCF4061

DSCF4057
Video a Blaha Lujza téri galambokról