Bárkay Tamás • 2008. február 12.

Teljesen mindegy, melyik párt tetette fel, az aktivisták az összes olyan népszavazással kapcsolatos plakátot leszedik, amelyet engedély nélkül ragasztottak fel – jelentette be Budapest városarculati tanácsnoka.

Bojár Iván András közölte: a következő hetekben erőteljes népszavazási kampány indul, tehát okkal feltételezhető, hogy megismétlődik az, aminek kampányidőszakokban rendszeresen tanúi lehettünk: a várost ellepik a politikai vadplakátok. Ennek első jelei sajnos néhány kerületben már látszanak is.

A Városarculati Tanácsnoki Iroda felkéri a pártokat, hogy tartózkodjanak az illegális ragasztástól. A törvények nem csak a polgárokra, hanem a pártpolitika szereplőire is vonatkoznak – figyelmeztetett Bojár. Emlékeztetett: az elmúlt fél évben Budapesten következetes munkával sikerült visszaszorítani az illegális plakátolást, és ezen az úton kell tovább menni. Ha tehát az aktivisták a fővárosi tulajdonú utakon, utcákon illegális ragaszokkal találkoznak, azokat – függetlenül attól, melyik párt helyezte ki – ugyanúgy eltávolítják, mint bármely más vadplakátot.

A tanácsnok felkéri a pártokat, hogy kampánystratégiájukban ne szerepeljen a szabálysértő vadragasztás.

Bojárék tavaly tavasszal üzentek hadat az illegális ragasztgatásnak, miután végképp úgy tűnt, Budapest lassan belefullad a vadplakáttengerbe: a falakat nem lehet bekenni plakáttaszító bevonattal, a hirdetőket hiába győzködik, hiszen az illegális hirdetés a töredékébe se kerül a legálisnak, a plakátfiúknak pedig mégsem törhetik le a kezét. A tanácsnok azzal kezdte, hogy nyílt levelet írt több kulturális intézmény, rendezvényszervező és ingatlanforgalmazó cég vezetőjének, amelyben egyebek mellett tudatta: a városházán elhatározták, hogy megtisztítják a várost, és jogszabály-módosítást kezdeményeznek a mostaninál lényegesen szigorúbb és elkerülhetetlen felelősségre vonás érdekében. Mindemellett felhívta a címzettek figyelmét, hogy a Fővárosi Közterület-felügyelet a szabálysértési hatóságokkal közösen jár el a plakátok megrendelői ellen is.

Bojár jelezte, hogy a korábbi plakátmentesítések idején gyakran találkoztak az őket hirdető plakátokkal, megjegyezve, nemcsak a városnak, de a cégek/intézmények arculatának sem tesz jót, ha ilyen primitív és nyomorúságos módon reklámozzák magukat. Megkérte őket, hagyjanak fel az illegális hirdetéssel.

A szót tett követte. Bojár – Demszky Gáborral megerősítve tavaly májusban nekiesett a Nagymező utca plakáterdejének, és a civilek – a Bojárral szoros kapcsolatot tartó Szeretem Budapestet mozgalom és a City Guardian nevű alakulat civil aktivistái – a Nagykörúton elkezdték a szisztematikus plakátirtást. Most már városszerte látható a kezük nyoma, Bojár azt mondja, naponta úgy harminc szemeteszsákra való papírt vakarnak le.