Az illegális plakátolás befejezésére kérte a Jobbikot és a Lehet Más a Politikát (LMP) a fővárosi Városarculati Tanácsnoki Iroda, közölte Bojár Iván András tanácsnok csütörtökön.

A Lehet Más a Politika párt zöld szívet formázó matricái “már ellepik a Belvárost, nem kímélve az Andrássy út míves kandelábereit sem”, ahonnan csak a festéssel együtt lehet azokat eltávolítani. Illegálisan helyezte el plakátjai egy részét a Jobbik is: a párt a XIV. kerületben, az Ajtósi Dürer sor nemrégiben felújított kandelábereit és a Hungária körút lámpaoszlopait ragasztotta tele, írta az Indexhez is eljuttatott közleményében Bojár Iván városarculati tanácsnok. A tájékoztatás szerint levélben is arra kérte a pártok kampányfőnökeit a városarculati tanácsnok, hogy a jövőben tartózkodjanak a rongálástól és az illegális plakátozástól. Erre a Jobbik ígéretet tett, de az illegális ragasztások folytatódtak, az LMP-től semmilyen válasz nem érkezett.

A Városarculati Tanácsnoki Iroda már korábban kérte a parlamenti pártokat, hogy tartózkodjanak a vadplakátolástól. A főváros vállalta, hogy a kampányidőszakban alkalmi hirdetőtáblákat helyez ki a forgalmas közlekedési csomópontokban, amelyeket a pártok szabadon igénybe vehetnek. Az öt parlamenti párt fővárosi képviselőcsoportja közös nyilatkozatban is rögzítette, hogy nem ragasztanak ki illegálisan plakátot. A frakcióvezetők azt is tudomásul vették, hogy a vadplakátokat a főváros letakaríttatja, függetlenül attól, hogy azokat melyik párt helyezte ki.

Bojár Iván szerint az eddigi tapasztatok azt mutatják, hogy az öt parlamenti párt tartja magát a megállapodáshoz, tartózkodik a vadplakátolástól. “A mostani választási kampányban azonban feltűntek olyan politikai erők, amelyek számára úgy tűnik, még idegen a politikai kultúra ezen területe”.

Alkalmi hirdetőtábla Budapesten

Illegális választási plakát