Megijednek a turisták Budapest mocskától

Légkalapácsok döngése fogadja a turistát a Keletinél, és a padok nélküli váróteremben órákat kell várnia jegyére, ha tovább kell utaznia. A Nyugati aluljáró teli van kéregetőkkel, koszos és büdös. Elképesztő állapotok uralkodnak Budapesten éppen azokon a helyeken, ahol sok turista először találkozik az országgal.

Megijednek a turisták Budapest mocskától

Tovább…

Tavaszi nagytakarítás az idegenforgalmi dolgozókkal

„Turizmus a tiszta környezért” szlogennel folytatódott a budapesti szállodák és iskolák hagyományos évi „nagytakarítása”. A 2005 óta rendszeresen megrendezésre kerülő, a Magyar Turizmus Zrt. által is támogatott esemény keretében idén, május 15-én a turizmus különböző területein dolgozó önkéntesek a Városligetet tisztították meg. Az akcióban részt vettek a Szeretem Budapestet Mozgalom munkatársai is.

2005. májusában a Budapest Marriott Hotel és a Danubius Hotel Gellért hagyományteremtő céllal indította el az akciót, mellyel szeretnék felhívni a figyelmet közös felelősségünkre környezetünk tisztántartásáért. Míg három évvel ezelőtt hatvankettő szállodai dolgozó vett részt a programban, ez a szám tavaly a vendéglátóipari szakközépiskolák és éttermek csatlakozásával elérte a 300-at. Tovább…

Szociálpolitikai ügyek gyűrűznek a főváros turizmusában

A turisztikai szakemberek szerint már Budapest idegenforgalmát veszélyezteti a hajléktalanhelyzet. (IGEN, ez így van! – SZEBU vélemény)
A rászorulók ellátásában dolgozó szakemberek szerint nincs mit tenni, az illetékesek meg nem mentek el a témáról rendezett fórumra.
Néhány tucat dühös ember vitatkozott kedd este az Idegenforgalmi Klub nevű szervezet összejövetelén. A résztvevő turisztikai szakemberek, szállodások, utazási irodák vezetői, szakújságírók abban a hitben mentek el az esti vitára, hogy ott elmondhatják gondjaikat (ami alig különbözik az idegenforgalommal nem foglalkozó járókelőkétől), és azt a legilletékesebbek meghallgatják majd. Ez utóbbiban csalódtak. Nem jelent meg az illetékes főpolgármester-helyettes, távol maradt a rendőrfőkapitány és a közterület-felügyelet igazgatója. És persze nem voltak ott parlamenti, fővárosi közgyűlési képviselők sem. Az idegenforgalmi szakemberek nekik akarták volna elmondani: Budapest turizmusát fenyegeti a jelenlegi állapot, amikor belakják az aluljárókat, amikor lejmolók zaklatnak a megállókban és az autósokat a piros lámpáknál. Tovább…

Színes hajók Budapestje

2005. október 26., szerda 16:51

Földes András

Vidám víziközlekedést, gyaloghidak erdejét, futurisztikus autósétányt és jeges hangulatú kápolnát akarnak a budapestiek, vagy ha ők nem, a zsűri. Az új rendszerű vízi tömegközlekedés terve és a Duna felett átkígyózó, színes csőhidak nyerték a Szeresd Budapestet! építészeti ötletpályázat első díját. Az Index olvasóinak kedvence, így a közönségdíj nyertese szintén a sok vidám katamarán lett.

Csendes zene szól, Ön egy kishajó hatalmas ablakain át nézi az elsuhanó Margit hidat, visszainteget a mosolygó külföldieknek, akik a Dunán nyüzsgő színes katamaránokat nézik, és különös szentjánosbogár-rajzásra asszociálnak. Tovább…

Budapest a legizgalmasabb városok között

Kell némi bátorság ahhoz, hogy egy szerkesztő eldöntse: a világ több tízezer városa közül melyik a 250 “legizgalmasabb”. A National Geographic szerkesztőiben megvolt a bátorság. Az eredmény: egy ötszáz oldalas album, amely lélegzetelállító utazásra csábít a világ körül – a karosszékben.

A tömegturizmus korában (ez most van) szinte mindenki szinte mindenhova könnyűszerrel eljuthat. Úgyhogy azt gondolhatnánk, hogy akkor az utazás a karosszékben már ki is ment a divatból. De nagyot tévednénk, ha így gondolnánk. És milyen jó, hogy a National Geographic kiadóvállalatnál meg végképp nem így gondolkodnak. Akkor ugyanis nem készítenének olyan finom könyveket, mint például az előbb angolul, most pedig már német nyelven is megjelent A városok könyve – a világ 250 legizgalmasabb városa címűt. (The Book of Cities – Die 250 aufregendsten Städte der Welt). Tovább…