Légkalapácsok döngése fogadja a turistát a Keletinél, és a padok nélküli váróteremben órákat kell várnia jegyére, ha tovább kell utaznia. A Nyugati aluljáró teli van kéregetőkkel, koszos és büdös. Elképesztő állapotok uralkodnak Budapesten éppen azokon a helyeken, ahol sok turista először találkozik az országgal.

Megijednek a turisták Budapest mocskától


A japán Maya már két és fél órája várakozik a Keleti nemzetközi jegypénztáránál:
– Teljesen elgémberedett a lábam, le kellett már üljek, de nincs hova. Ljubljanába utaznék tovább és váltanám meg a jegyemet, de egy ilyen állapotú nemzetközi jegypénztárban és váróban még az élettől is elmegy a kedvem.

Thomas Strömbland Norvégiából érkezett Budapestre.
– Valóságos kihívás volt a közlekedés errefelé – mutatta a Borsnak. – Alig tudtuk átverekedni magunkat az építkezés környékén. Semmi nem volt kitáblázva, többször eltévedtünk. A város egyébként nagyon szép, az emberek kedvesek és segítőkészek, és sokan beszélnek angolul. Thomas csinos utazótársa, Johanna hiányolta a nyilvános vécéket és ivókutakat.
– Az egyik gyorsétterembe kellett bemennünk, hogy használhassuk a mosdót. Sehol egy utcai ivókút sem, pedig a hőségben jól esik egy arcmosás és pár korty víz. Az egész Belvárosban ez az egyetlen működő pénzbedobós vécé a Bazilika mellett, de a környéke ijesztően mocskos. Egyetlen toitoit találtunk még a Városligetben, ahol naponta több ezer turista megfordul.

– Külföldi és magyar turisták egyaránt be szoktak kéredzkedni a vécére – mondta a Borsnak Berényi Kármen, a Liszt Ferenc téren található egyik étterem pincérnője.

Észak-Amerikából jött Magyarországra nyaralni Anastacia Kirk: lenyűgözte a sok gyönyörű épület, és valósággal megdöbbentette a Keleti pályaudvar körüli zűrzavar. – Mi ez a felfordulás itt? – érdeklődött a kanadai újságírónő. – Úgy láttam kiírva, mintha metrót építenének, de nem értem, miért kellett itt mindent lezárni, és miért nem tájékoztatják több nyelven az utasokat? A Hősök tere mindig teli van idegenvezetőkkel és turistákkal. Ha nem jöhetnek be a buszok, hogyan mutatják meg az egyik legfőbb pesti látványosságot?

Sütő Dániel

Fontos az első benyomás

Dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója úgy gondolja: nem azért költ az ország annyi pénzt az idegenforgalom marketingjére, hogy azután a külföldi első élménye az a káosz és piszok legyen, amit a Keleti és a Nyugati környékén talál.
– A turistának, akinek a legszebb látképekkel és csábító szlogenekkel csinálunk kedvet országunkhoz, megérkezve olyan fogadtatásban kellene részesülnie, amitől azonnal jól érzi magát, és elegendő információt kellene kapnia – vélekedik a szakember. Arra a kérdésünkre, mit szól ahhoz, hogy a zuglói polgármester a Hősök tere lezárását tervezi, azt válaszolta: elképzelhetetlennek tartja, hogy ne mutathassuk meg városnéző buszokkal a főváros legszebb részeit.
– Az idegenforgalom pénzt hoz és hozzájárul ahhoz, hogy az országunkról kedvező kép alakuljon ki külföldön. Ez alapvető érdek, amit mindenkinek szem előtt kell tartania – tette hozzá.

Információink szerint az Országos Idegenforgalmi Bizottság már korábban kifogásolta a MÁV Startnál a pályaudvarok és a vonatközlekedés tarthatatlan állapotát, egyelőre hiába. A vasúttársaságnál tegnap kora délután már senki nem dolgozott, aki a Bors kérdéseire válaszolt volna.