Süllyedő szigetek – Tiszta fejjel

2008. május 22.

Népszabadság

Illegális hulladéklerakásra buzdít, messze van, a gyerekek és az idősebbek nem érik fel, a guberálók felfeszítik és folyik belőle minden, mögéje beágyaznak a hajléktalanok, sőt a patkányokat is odavonzzák, nem beszélve arról, hogy amikor üveget üvegre öntenek, minden szomszéd kiugrik az ágyából.

Illegális hulladéklerakás
Tovább…

Szelektív kukatároló és rendje

2008. május 6.

Erzsébetvárosban már több száz társasház csatlakozott a szelektív hulladékgyűjtési rendszerhez, melyet az Erzsébetvárosi Önkormányzat szervezett a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. segítségével.

Annak érdekében, hogy a szelektív hulladékgyűjtést sikeresen be tudjuk vezetni Erzsébetvároson kívül egész Budapesten, az emberek szemléletének kell megváltoznia, hiszen a szolgáltatás elindítása szervezettebb és igényesebb hulladékgyűjtést igényel a lakók, intézmények, társasházak részéről.

A Szeretem Budapestet Mozgalom segítséget kíván nyújtani a társasházaknak a szelektív hulladékgyűjtés bevezetésében és abban, hogy minél többen könnyen és gyorsan csatlakozni tudjanak a rendszerhez. Mellékelünk néhány képet és kiírást, melyeket egy társasházban találtunk. Tovább…

Szelektív gyűjtősziget, avagy illegális szemétlerakó

2008. április 30. Népszabadság

Bárkay Tamás írása

Kitetetné a szelektív hulladékgyűjtő konténereket a város belső részeiből a Szeretem Budapestet Mozgalom, ha rajta múlna: a PVC-dobozok rondák, ráadásul mágnesként vonzzák az illegális szemétlerakást – mondják a civil szervezet aktivistái.

Szelektív kukák Budapesten

Szelektív kukák Budapesten

A színes PVC-konténerekből összeállított szelektív hulladékgyűjtő szigeteket normálisan működő európai városokban csak ott engedélyezik, ahol nagy boltok, bevásárlóközpontok vannak, semmiképp sem a belső területek közterein, parkjaiban. A konténerek rondák, nem illenek a bel-budapesti épített környezetbe, rontják a városképet – mondják a Szeretem Budapestet Mozgalom aktivistái. Tapasztalatuk szerint a szigetek illegális lerakókká váltak, részben azért, mert a térfigyelő kamerát működtetők részéről egy “kis” szemét lerakásának a figyelése nem tartozik a napi teendők közé. Másrészt, aki kitalálta, hogy ilyen szigeteket kellene létesíteni a legszebb parkokban, tereken (is), az nem is gondolhatta, hogy ezek a förmedvények az ilyen helyeken eleve vonzani fogják azokat, akik illegálisan akarnak megszabadulni a hulladékuktól – fogalmaztak a civilek. Tovább…