2008. május 6.

Erzsébetvárosban már több száz társasház csatlakozott a szelektív hulladékgyűjtési rendszerhez, melyet az Erzsébetvárosi Önkormányzat szervezett a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. segítségével.

Annak érdekében, hogy a szelektív hulladékgyűjtést sikeresen be tudjuk vezetni Erzsébetvároson kívül egész Budapesten, az emberek szemléletének kell megváltoznia, hiszen a szolgáltatás elindítása szervezettebb és igényesebb hulladékgyűjtést igényel a lakók, intézmények, társasházak részéről.

A Szeretem Budapestet Mozgalom segítséget kíván nyújtani a társasházaknak a szelektív hulladékgyűjtés bevezetésében és abban, hogy minél többen könnyen és gyorsan csatlakozni tudjanak a rendszerhez. Mellékelünk néhány képet és kiírást, melyeket egy társasházban találtunk.

Az Erzsébetváros című újságban a következőket kívánjuk megjelentetni.

A kukatároló kialakítása a kulturált társasház egyik alapja. Szinte minden társasház rendelkezik olyan kis helyiséggel, vagy lépcső alatti területtel, amelyet le tudnak választani, és kukatárolónak tudnak kialakítani. Ne fogadja a házba betérőket a kukák látványa!

A kukákat nehéz a lépcsőn legurítani, ezért egy egyszerű, elmozdítható sínpárt javaslunk, melynek használata megkönnyíti a kukák lecsúsztatását a lépcsőkön.

Ha a társasház nem tudja megoldani, hogy a kukák a szolgáltató által elvárt módon a ház elé kikerüljenek, beszéljenek a kerületben ilyen szolgálatot ellátókkal, mert ők ellenszolgáltatásért ugyan, de vállalják a kukák kihelyezését és mozgatását.

Használjanak szemetes zacskót, abba gyűjtsék a lakók a szemetet. Mindig nyomják bele a szemetet a kukába, nem mellé tegyék, ha tele van a kuka. Ezt a kukákon felirattal is jelezhetik.

Szelektív hulladékgyűjtésnél tegyenek ki használati utasítást, segítséget a lakóknak, hogy mit jelent a szelektív hulladékgyűjtés, és hogyan kell gyűjteni a hulladékot.

Szelektív hulladékgyűjtésnél lehetőleg használjanak falra felerősíthető flakontömörítő készüléket, melyet kb. tízezer forint értékben beszerezhetnek.

A jobb megkülönböztetés érdekében a szelektív kukák tetejét lássák el a használati termék feliratával (FÉM, PAPÍR, MŰANYAG).

Az illegális plakátok visszaszorítása érdekében használjanak hirdetőfalat minden egyéb, más helyen kifüggesztett papírt azonnal távolítsanak el.

Végül, de nem utolsó sorban: a lakók köszönjék meg a társasházba betérőknek, hogy ők is vigyáznak a rendre és tisztaságra. Erre is láthatnak példát a mellékelt fényképeken.

Fém szelektív kuka

Fém szelektív kuka

Műanyag szelektív kuka

Műanyag szelektív kuka

Papír szelektív kuka

Papír szelektív kuka

Szelektív zöld kuka

Szelektív zöld kuka