2008. május 22.

Népszabadság

Illegális hulladéklerakásra buzdít, messze van, a gyerekek és az idősebbek nem érik fel, a guberálók felfeszítik és folyik belőle minden, mögéje beágyaznak a hajléktalanok, sőt a patkányokat is odavonzzák, nem beszélve arról, hogy amikor üveget üvegre öntenek, minden szomszéd kiugrik az ágyából.

Illegális hulladéklerakás

Mindezt az évek óta erőltetett hulladékgyűjtő szigetekről írta egy hulladékkezelési szakember. Végre egyre többen felfigyelnek arra, hogy egy alapvetően felhasználóellenes, sőt gazdaságtalan módszert erőltettek a sűrűn lakott fővárosi kerületekre, amely nemcsak hogy idegen a hasonló nagyvárosi nyugat-európai gyakorlattól, de ráadásul nem éri el az annyira áhított célt sem.

És mindezt most már nem csak egy árva panelházban folyt eredményes ellenpróba ismeretében jelenthetjük ki, hanem egy egész kerület “különakciójának” sikere nyomán. Erzsébetváros polgármesterét megpróbálták lebeszélni a kapualjakba telepített szelektív kukákról, ám nem hagyta magát. Azóta pedig nemhogy így végzik a több mint egy éve folyó kísérletben részt vevő lakóházak szelektív kukáinak ürítését, de a bekapcsolódott lakóközösségeknek mindezért még fizetniük sem kell. Egy bizonyos házszámig ugyanis a kerület állja a költségeket, azon felül pedig már a szemetescégnek is megéri a biznisz. Kiderült ugyanis, ami ép ésszel kezdettől fogva felfogható volt, a “házhoz menő” szelektív hulladékgyűjtés – a még most sem piaci árak mellett is – két és félszer hatékonyabb a gyűjtőszigetes módszernél. Vagyis ennyivel hamarabb térül meg a ráfordított pénz és ennyivel gyorsabban válnak a helyiek környezettudatossá. A hetedik kerületieknek a kísérlethez csatlakozott negyede majd kilencven százalékban (!) külön gyűjti a háztartási szemetet és a házak már sorban állnak, hogy ők is bejuthassanak a programba. Hol van ettől még a többi belső kerület!

Illegális szemétlerakás

Ami nem megy, ne erőltessük!. Jó lenne, ha ezt a régi módszerhez szokott szolgáltató cég foglyának tűnő fővárosi vezetés is felfogná. Vajon a többi belső kerület mikor ébred?