2008. április 30. Népszabadság

Bárkay Tamás írása

Kitetetné a szelektív hulladékgyűjtő konténereket a város belső részeiből a Szeretem Budapestet Mozgalom, ha rajta múlna: a PVC-dobozok rondák, ráadásul mágnesként vonzzák az illegális szemétlerakást – mondják a civil szervezet aktivistái.

Szelektív kukák Budapesten

Szelektív kukák Budapesten

A színes PVC-konténerekből összeállított szelektív hulladékgyűjtő szigeteket normálisan működő európai városokban csak ott engedélyezik, ahol nagy boltok, bevásárlóközpontok vannak, semmiképp sem a belső területek közterein, parkjaiban. A konténerek rondák, nem illenek a bel-budapesti épített környezetbe, rontják a városképet – mondják a Szeretem Budapestet Mozgalom aktivistái. Tapasztalatuk szerint a szigetek illegális lerakókká váltak, részben azért, mert a térfigyelő kamerát működtetők részéről egy “kis” szemét lerakásának a figyelése nem tartozik a napi teendők közé. Másrészt, aki kitalálta, hogy ilyen szigeteket kellene létesíteni a legszebb parkokban, tereken (is), az nem is gondolhatta, hogy ezek a förmedvények az ilyen helyeken eleve vonzani fogják azokat, akik illegálisan akarnak megszabadulni a hulladékuktól – fogalmaztak a civilek.

Belváros-Lipótváros alpolgármestere már évekkel ezelőtt azon az állásponton volt, hogy a város közepébe nem valók a színes plasztik tárolók. Molnár Katalin színben is, formában is neutrálisabb megoldást akart, amelyek alig tűnnek fel, de a küldetésüket tökéletesen teljesítik. A kerület néhány kútszerű gyűjtőhelyet alakított ki, amelyeknek csak a tetejük színes. Az alpolgármester közölte: a szisztéma bevált.

A konténerek Budapest városarculati tanácsnoka szerint sem szépek, de Bojár Iván András finomabban nyúlna a problémához, mint a Szeretem Budapestet Mozgalom. El lehet gondolkodni azon, hogy a nem túl távoli jövőben a tájba jobban illő szigeteket alakítsanak ki – akár pályázatot is kiírhatnának -, de egyelőre annak kell örülni, hogy vannak ilyen konténerek, és az emberek használják őket – mondta lapunknak.

2008-at írunk, de a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. még mindig nem képes a nyugati országokban már lassan 25-30 éve bevezetett igazi szelektív hulladékkezelésre, vagyis a házankénti gyűjtésre. Ezzel a csaknem kétmilliós Budapesten egyedül Erzsébetváros önkormányzata próbálkozik, igaz, az FKF Zrt. közreműködésével. A lakók benyomásai vegyesek, sokan kifogásolják például, hogy a kapualjakba kitett kukák feliratai olyan picik, hogy nehezen lehet felfedezni. Az egyik társasház maga készített szórólapokat, színes feliratokat a lakóknak, hogy minél gyorsabban tanulják meg, melyik szín melyik újrahasznosítható hulladékfajtára utal – közölte a Szeretem Budapestet Mozgalom titkára. Az FKF Zrt. szóvivője az erzsébetvárosi kísérletről azt mondta, hogy az ilyen módon gyűjtött hulladék sokkal szennyezettebb, mint a szigetekről elszállított anyagok.

A szelektív szigeteken illegálisan kirakott szemét elszállítása évente 370 millió forintba kerül az FKF Zrt.-nek – közölte érdeklődésünkre a cég szóvivője. Horti Zsófia elmondta: ennek ellenére úgy gondolja, nem a rendszerrel van a baj, hanem az emberek hozzáállásával. Ilyen alapon a buszsávokat is megszüntethetnénk, hiszen sokan használják olyanok, akiknek ehhez nincs joguk – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a szigetek helyét nem az FKF Zrt. jelöli ki, hanem a helyi önkormányzatok.