Graffitisek is támogatják a falfirka-mentesítést

Sági Bálint – Bázis Galéria

A Bázis Galéria 2008 tavaszán nyitotta meg kapuit, a Várfok utca 8. szám alatt. Galériánkban fiatal kortárs képzőművészek alkotásai kerülnek bemutatásra. A Bázis érdekessége, hogy kiállítóink nagy része graffitis múltra tekint vissza, illetve ma is műveli a graffitit. Festményeik többsége festékszóróval – a graffiti elengedhetetlen kellékével – és az utcai művészet során elsajátított technikákkal készül. Ezen alkotásokon keresztül szeretnénk bebizonyítani, hogy a graffiti művészeti értékekkel bír és van létjogosultsága a kortárs modern művészetek között.

A Bázis Galéria támogatja a Szeretem Budapestet Mozgalom „Elég a falfirkákból!” névre keresztelt több lépésből álló programját, mert így, miközben megtisztul a város a firkáktól, teret kapnak azok az alkotók akik magas szinten űzik ezt a különös urbánus művészetet. Úgy gondoljuk, hogy legális falfelületek biztosításával színesebbé, vidámabbá, élhetőbbé tehetnénk városunkat és a városképet negatívan befolyásoló firkák is háttérbe szorulnának.

Bázis Galéria - Graffiti Art

Malomtó Fürdőszálló – az egykori népgőzfürdő helyén, a Frankel Leó utcában

Építészeti műszaki leírás az elvi engedélyezési tervhez.

Történet

A Hild-Ybl Alapítvány Építéstörténeti és Műemléki Kft. részéről, Rozsnyai József által készített tudományos dokumentáció részletes történeti áttekintést biztosít, itt csak rövidített kivonatát ismertetjük. A császármalom – azonos a felhévizi királyi malommal – XV. századi eredetű, később puskaporörlő malommá alakították. A malomtó vélhetően a malom gátjai által felduzzasztott víz hatására keletkezett. A tavat többször leeresztették, ilyenkor még a gellérthegyi, alhévizi források vize is apadni kezdett. A tónak különleges növényvilága van, elsősorban meleg forrásvizekben tenyésző délszaki növények, mint például a lótuszvirág. A tó jelentősége abban rejlik, hogy őstó, az összes budai gyógyforrás szabályozója. Kevesen tudják, hogy a tó a mai Frankel Leó út alatt is folytatódik, az úttest és villamospálya – a tó felől ma is látható – tégla boltozatú födémen nyugszik. Tovább…