Újabb hannoveri villamosok jönnek Pestre?

Index, 2006. február 20., 15:07

Újabb hannoveri villamosok érkezhetnének Budapestre, miután az InfoRádió szerint nem éri meg felújítani a Nagykörúton most közlekedõ Ganz-gyártmányokat.

Újabb hannoveri villamosok érkezhetnek Budapestre. A fővárosi szakbizottság ülésén felmerült, hogy a nagykörúton járó Ganz csuklósvillamosok felújítására elkülönített 3 milliárd forintból inkább további használt hannoveri villamosokat kellene vásárolni, adta hírül az InfoRádió. Húsz-huszonöt további hannoveri villamost vásárolhat a BKV. Lakos Imre, a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottságának az elnöke elmondta, hogy a BKV járműfelújítási keretérõl tárgyalva derült ki, hogy érdemesebb a Budapesten már bevált hannoveri villamosokból vásárolni, mint a nagykörúton járó Ganz csuklósvillamosokat felújítani.

Lakos Imre hozzátette, hogy a BKV idén 3 milliárd forintot szán főleg a Ganz csuklósvillamosok felújítására. Mivel szakmai vélemények szerint egy hannoveri villamos ára közel megegyezik egy Ganz-villamos felújításának költségével, érdemesebb inkább arra költeni a pénzt, mert a hannoveri villamosok használtan is korszerűbbek, mint a felújított Ganz-villamosok. A vásárlásról egy hónapon belül megszülethet a döntés. Ha a BKV a használt német villamosok mellett dönt, akkor azok várhatóan a tavasszal amúgy is leselejtezendő hatvanéves UV-villamosok helyére érkezhetnek például a 47-es vagy a 49-es vonalára. Az eredeti tervek szerint a Nagykörúton közlekedő villamosok ezekre a vonalakra kerülhettek volna a felújítás után. A fővárosi önkormányzat 2001-2002-ben vásárolt összesen 76 hannoveri villamost. A járművek mintegy 7 milliárd forintba kerültek akkor Budapestnek.