A jövő héten Budapestre érkezik az első óriáshernyó

MTI, 2006. március 7.

A bécsi szerelőüzemben már összerakták az ötven méter hosszú villamost, amelyből negyven érkezik az idén Budapestre. A 4-6-os vonalán új kocsik közelekdhetnek.

A tervezettnél egy héttel korábban, már a jövő hét elején Budapestre érkezik a Nagykörútra vásárolt 40 Siemens Combino villamos első szerelvénye, jelentette be a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes. A bécsi szerelő üzemben jövõ hétfőn rakják vasútra az elsõ szerelvényt, ami kedden érkezik a Ferencvárosi pályaudvarra, ahonnan kocsiszínbe szállítják.

A világszerte újdonságnak számító több mint 50 méter hosszú szerelvényt április elején egy közterületen mutatják be a budapestieknek. Az ezt követő hatezer kilométeres próbaüzem után a jármű megkapja a hatósági engedélyeket. Ennek birtokában már a nyáron forgalomba állítják az új villamost, amit év végéig még 19 követ. A többi 20 jármű a jövő év elején érkezik – tette hozzá a főpolgármester-helyettes.

A 4-es, 6-os vonalán

Vajda Pál tájékoztatása szerint rövidesen megkezdik a nagykörúti megállók akadálymentesítését, hogy az új villamosokat a babakocsival és a kerekes székkel közlekedők is használni tudják. A fővárosi önkormányzat
szakbizottsága szerdán választ azokból a látványtervekből, amelyeket a BKV nyújtott be a nagykörúti megállókat az aluljárókkal összekötő lépcsők fölé tervezett előtetőre. Vajda Pál elmondta még, hogy az infrastrukturális fejlesztésekkel, az akadálymentesítésekkel és a remíz-átépítésekkel együtt mintegy 41 milliárd forint lesz a villamos-beszerzési projekt.