Tegnap elindult a SzeBu “Zöld Budapest” c. városfejlesztési és város(sz)építési kiállítása a FUGA-ban, a kiállítást Térey János író és Bojár Iván András, a SzeBu elnöke nyitotta meg. A tárlat április 10-ig látogatható, menjetek és nézzétek meg Ti is!

Zöld Budapest kiállítás: Térey János és Bojár Iván András nyitó szavaival

Zöld Budapest kiállítás: Térey János és Bojár Iván András nyitó szavai


A kiállítás, mint ahogy korábban írtuk, közel hét éves városfejlesztéssel kapcsolatos tevékenységünkről számol be, mégpedig 3 fő “irány” mentén.

Az egyik pillér azoknak az európai vízparti fejlesztéseknek a bemutatása, amelyek több szempontból is érdekesek a Duna és Budapest számára. Belgrád, Bécs, Dundee, Gdansk, Maribor, Stockholm, Oslo vagy éppen Varsó vizeinek revitalizációjában is elmélyedhetünk, az anyag alapját képező cikksorozatot Farkas Orsolya és Tanai Csilla, a vizpartifejlesztesek.blog.hu szerkesztői írták, és 2008 óta folyamatosan megjelennek az Octogon hasábjain.

Belgrád és Oslo fejlesztései

Belgrád és Oslo fejlesztései

A kiállított projektek második nagy csoportját a 2005-ben lebonyolított “Szeresd Budapestet” építészeti és városszínesítési ötletpályázat díjnyertes alkotásai képezik, többek között a gyaloghidak, a Bringasztráda és az úszó kápolna bemutatása.

A Szeresd Budapestet pályázat gyaloghíd terveit is megnézhetitek

A Szeresd Budapestet pályázat gyaloghíd terveit is megnézhetitek

A két előző terület tulajdonképpen “felvezetés” a kiállítás lényegéhez, a “Zöld Budapest” koncepció bemutatásához, amely többek között magában foglalja a Belgrád rakpart átalakítását, a Gellért fürdőpart létrehozását, a Tabán újraértelmezését és egy gyaloghíd megépítését is.

"Zöld Budapest" integrált városfejlesztési koncepció

"Zöld Budapest" integrált városfejlesztési koncepció

Minden projektjavaslatról az elkövetkezendő napokban, hetekben külön-külön is beszámolunk, leírásokkal és sok-sok képpel. Addig is élőben nézzétek meg a kiállításon!