Ma zárult a FUGA-ban a SzeBu városfejlesztési tevékenységéről beszámoló „Zöld Budapest” kiállítás, mely több olyan ajánlást is bemutatott, amellyel Budapest akár a régió meghatározó városává válhatna. Célunk nem volt más, mint elétek tárni azt a komplex, Pestet és Budát integráló belváros-fejlesztési elképzelést, mely új nézőpontokat kínál pl. Belgrád rakpart, a Tabán vagy a Gellért rakpart hasznosítására. Íme egy kis összefoglaló!

Pest-budai  integrált beváros fejlesztési térkép

Pest-budai integrált beváros fejlesztési térkép

1) Zöld gyalog-és bringahíd

A SzeBu a Budai Várat és a Tabánt, valamint a pest Belváros legközepét egy új zöld gyalogos és bringahíddal kívánja összekapcsolni. Fontos szempont, hogy a híd semmiképpen nem önmagáért való, hanem a két városrész integrált fejlesztésének egyik, igen fontos eleme.

A zöld gyalogos- és bringahíd

A zöld gyalogos- és bringahíd

2) Belgrád rakpart

A Belgárd rakpart ma két áthatolhatatlan tankcsapda között futó villamospálya terepe, amit két oldalról egy-egy autósáv szegélyez. A motorizáció mindent elural. Tájolási adottsága, dél-délnyugati benapozása miatt megfelelő kialakítás mellett azonban tavasztól őszig naponta tíz és százezrek számára biztosíthatná a városon belüli rekreálódás, a napozás, a korzóélet lehetőségét.

A Belgrád rakpart nappal

A Belgrád rakpart nappal

3) Gellért fürdő

A “Zöld Budapest” koncepcióval a Gellérthegy lábánál olyan fürdőváros jöhetne létre, amely tematikus egységbe vonná a Gellért Fürdőtől a Rudason át a Rácz-fürdőig terjedő városszakaszt.

A Gellért rakpart és fürdőnegyed

A Gellért rakpart és fürdőnegyed

4) Történelmi szőlőskert

Tavaly ősszel megkezdődött a budai Vár oldalában a Fehérvári rondella alatti terület beültetése szőlővel. A történelmi szőlőskert kialakításának ugyan alig 1 hektáron történt meg, de így is látványos eszköze lehet a magyar borkultúra promótálásának.

A történelmi szőlőskert a Budai vár oldalában

A történelmi szőlőskert a Budai vár oldalában

5) Borpiknik a Tabánban

A szőlőskert koncepciójának folytatása és kibontakoztatása komoly turisztikai és gazdasági fejlesztést ígér. A SzeBu célja a Tabán olyan jellegű építészeti telepítése, amely maximális figyelemmel van a zöldterületi adottságokra, és egyszerre városi életmód-, s egyben turisztikai attrakciófejlesztés, ugyanakkor a fenntartható építészet demonstrációs projektje is.

Borpiknik a Tabánban

Borpiknik a Tabánban

Zárszó

Budapest elmúlt húsz éve enyhén szólva nem minősíthető a Nagy Építések korszakának. A jelenkor feladata tehát „befektetni” Budapest mentális rehabilitációjába annak érdekében, hogy a várható pozitív változások (önbecsülés növekedése, a reális kulturális identitás erősödés nyomán kialakuló pontosabb énkép) következtében a város gazdasági teljesítőképessége, eredményszerző képessége, hatékonysága növekedjék. Ez az a feladat, amely, ha sikerül, Budapest népe valóban átlépheti önmaga árnyékát, és adottságai kiaknázásával valóban, már rövidtávon is elérheti, hogy Budapest legyen a térség legmenőbb városa!

Köszönetnyilvánítás

A SzeBu egyesületi formában működő civil szervezet. Városfejlesztési koncepciónk kidolgozását minden résztvevő társadalmi munkában végezte:

Bojár Iván András
Dóczé Péter DLA
Farkas Orsolya (http://vizpartifejlesztesek.blog.hu)
Magyar Mária DLA
Tanai Csilla (http://vizpartifejlesztesek.blog.hu)

Hálával és köszönettel tartozunk azoknak a barátainknak, szakembereknek és intézményeknek, akik, illetve amelyek munkájukkal, tudásukkal és ügyszeretetükkel hozzájárultak a Zöld Budapest program megvalósulásához és nyilvánossá tételéhez:

Fazekas Dorothy
Góg Emese
Bánáti + Hartvig Építész Iroda (Bánáti Béla, Hartvig Lajos DLA)
Kis Péter
Keszthelyi András
Magyarósi Csaba (Egy nap a városban blog)
Nagy Bálint (FUGA)
OCTOGON architecture&design
Roth Építészműterem (Roth János DLA, Lasztóczi Péter)
Sipos Levente
Szalkai Adrienne (Főkert)
TAAT Építészműterem (Kamarás Bálint, Molnos Attila)

És mindazon építészek és laikus civilek, akik a 2005-ben rendezett Szeresd Budapestet! pályázat résztvevői voltak, valamint azon internetes közösség, amelynek mostanáig több mint 10100 tagja fejezte ki támogatását a program megvalósítását illetően.