A napokban végre megtörtént az, amit sokan csak titkon remélek: az országos televíziókban is megindult a közbeszéd egy a civilektől induló átfogó Budapest fejlesztési koncepcióról, nem is beszélve arról a 10 ezer felhasználóról, akik interneten fejezték ki tetszésüket. 

A riportok és a like-ok apropóját a jelenleg is megtekinthető „Zöld Budapest” kiállítás adta, amely a Szeretem Budapestet Mozgalom ajánlásait mutatja be. A mozgalom célja, hogy egy olyan attraktív Budapest vázoljon fel, amely a régió meghatározó városa lehet. Legyen Budapestnek is Károly-hídja! Építsünk fürdőpartot a Gellért-hegy lábánál, kikötőt a Belgrád rakpartnál, a Tabánban pedig alakítsunk ki egy a magyar borvidékeket bemutató turisztikai attrakciót. A koncepciót először az OCTOGON architecture&design közölte 2010 év végi számában.   

Nem csak a tévés szerkesztők, hanem az internetes olvasók figyelmét is felkeltették az ötletek: a Egy nap a városban blog pár nap leforgása alatt 10 ezren like-olták az ötleteket, és ami legalább ennyire fontos, hogy több tucat építő jellegű hozzászólás érkezett – igazi urbanisztikai közbeszéd alakult ki.    

Az Építő Kritika 2011. április 5-i adása ezt a fonalat viszi tovább. Éterben már Zöld Budapest!  Hallgassatok minket ma este is, a radiocafé 98,6-on! A vendég az Egy nap a városban blog és a fent említett cikk írója, Magyarósi Csaba lesz.

Zöld Budapest az Építő kritikában

Zöld Budapest az Építő kritikában