Nem lesznek választási plakátok Budapesten – véleményünk kimondottan Budapest köztereinek a védelmét szolgálja.

Egy mondatban: Senki, de még politikus se ragaszthatja illegálisan a köztereket és ha másnak sem, akkor politikusnak se járjon legális hely plakátjai elhelyezésére.

Kifejtve: SzeBu kezdeményezte az elmúlt hetekben – hasonlóan a 2010-es választásokhoz – tegyenek ki palánkokat a Fővárosban választási plakátok részére abból a megfontolásból, hogy csak ide helyezzék el plakátjaikat a politikusok.

Mára törvényekben és rendeletekben szabályozott a vadplakátok és választási plakátok elhelyezése.
Ez eddig nem volt így, vagyis a 2010 -es évekig a köztereken a politikusok és a pártok szinte mindenhova elhelyezhették plakátjaikat, még egymást is felülragasztották. Sőt az illegálisan kihelyezett plakátok eltávolítása szabálysértést vont maga után.

Ekkor a pártokat rá kellett venni, hogy a köztereket kíméljék, a Főváros és a kerületek által felállított legál palánkokat használják a plakátjaik részére, amelyek súrlódást is okoztak például, mert nem volt elegendő felület minden résztvevő számára.
Abban az időben pár kerület kihelyezett a vállalkozók hirdetményei és a választási plakátok részére is állandó legális falakat. Ezeket a SzeBu is támogatta, sőt, sok esetben kezdeményezte.

Ezek a legál falak időközben okafogyottá váltak és megbuktak, leszerelték őket (példa VII.kerület), főleg azért, mert a hirdetők állandóan egymást felülragasztották, a felületek kezelhetetlen káoszt mutattak, stb.

A helyzet 2014-re (és a tegnapi napon is) megváltoztak. Tiltják a köztereken a plakátok elhelyezését, s legális palánkokat sem tesznek ki. Folyamatos a vadplakátok eltávolítása.
Így sem a pártok és politikusaink, sem a köztereken hirdetésüket elhelyező vadplakátolók nem ragaszthatnak és senki sem kap legális felületeket, ahova ragaszthatna. A közmondás valahogy így mondaná:
Amit nem szabad Jupiternek, azt nem szabad a kis ökörnek sem.

Budapest jelenleg tényleg vadplakát-mentesnek nevezhető, szedik rendszeresen az illegálisan elhelyezett plakátokat. Viszont Budapest közterei akkor maradnak a választások alatt is rendezettek, és a fenti teória csak akkor él, ha a választások alatt az illegálisan kihelyezett politikai plakátokat, függetlenül attól ki tette ki – azokat is azonnal eltávolítják.

Figyeljük közösen, meg tudják-e őrizni politikusaink is a köztereink rendjét, tudnak példát mutatni, hogy ők sem ragasztják illegálisan a köztereket és továbbra is eltávolítanak a Fővárosban minden plakátot!?

(Nagyon sok egyéb média felület van, ahol a pártok élhetnek a hirdetési lehetőségeikkel, internet, szórólapok, újság, stb. A közterek szempontjából lényegtelen, hogy milyen a piac felosztása, ki birtokolja, ki hol tud és ki nem hirdetni. Kisebb cégek sem engedhetik meg a drága média felületeket, tehát “mindenki azzal főz amivel. tud” Bokszolják le a politikusok is a meccseiket egymás között – a köztereket kihagyásával és mutassanak oéldát)

(Úgy halljuk, hogy nem csak a Főváros, hanem a kerületek sem terveznek a választási plakátok részére ilyen palánkokat, kivéve az V. kerület?)

Szeretem Budapestet Mozgalom