Az Egy nap a városban blog még márciusban közzétette a Budapest lehet a legmenőbb város a térségben című posztot, amiben a SzeBu városfejlesztési koncepcióját karolták fel, és továbbították saját olvasatunkban. Azóta megtörtént az, amit blogokkal kapcsolatban ritkán tapasztalhatunk: a blogon megírt vélemények futótűzként terjednek, és néhány nap múlva végigfut valamennyi médián a poszt.

A Belgrád rakpart látványterve

A Belgrád rakpart látványterve


Ennek az erőnek köszönhető, hogy az évek óta létező koncepciót megpillanthattuk a tévében, több rádióadásban foglalkoztak a témával. Ahogy egyre többen támogatnak egy elképzelést, teljesen természetes módon jelennek meg az ellenzők is, a Tabánban élők aláírást gyűjtenek az elképzelések szerint ott kialakított vigalmi negyed ellen, mert a csendes, parkos városrész megszűnne szerintük. Erre a SzeBu is válaszolt: a Tabánnak csak egy kis részét érintené a föld alá kerülő pincék építése, a 174 ezer négyzetméteres parkterület 1 százaléka lenne építési terület, és egyébként sem egy Montmartre-ot képzeltek el. Mindez egy teljesen egészséges párbeszéd, a budapestiek vitatják meg a jövő Budapestjét, és nem a megkérdezésünk nélkül döntenek, ami megint csak jó.

Fürdőpart a Gellérthegy lábánál

Fürdőpart a Gellérthegy lábánál

Zöld bringahíd

Zöld bringahíd

A legfrissebb és egyben legörömtelibb hírünk pedig az – ami miatt ez a poszt megszületett, mert a saját vállunkat nemigen szokásunk veregetni cél nélkül -, az egyik olvasónk, Balázs levele. Ezt írta a blognak:

Miután elolvastam Budapest lehet a legmenőbb város a térségben című blogbejegyzésetek, úgy döntöttem elküldöm a főpolgármesternek is, hogy milyen helyen is élnék szívesen. Nagy meglepetésemre, most megérkezett a válasz levelemre, amit ezennel továbbítok.

A Zöld Budapest bekerült a budapesti városfejlesztési koncepciók közé

A Zöld Budapest bekerült a budapesti városfejlesztési koncepciók közé

A terv tehát bekerült a budapesti városfejlesztési koncepciók közé, az ezeket felügyelő bizottságról korábban írt a blog, az ezzel összefüggő, Finta József vezette munkacsoportban Makovecz Imre mellett még körülbelül 14 neves építész kapott helyet. Ez nem jelenti azt, hogy a terv meg is valósul egyszer, azt viszont igen, hogy egy sokaknak tetsző, az Egy nap a városban blogon 11 ezer facebookos lájkot kapott koncepciót nem söpörnek a szőnyeg alá, hanem igenis foglalkoznak vele, mint Budapest lehetséges jövőbeni arcával. És ennek örülni kell.