Fürdőpart a Gellért-hegy lábánálTermészeti élmény a kőrengetegben. Ha ez a Belgrád rakparti sétány alapélménye, akkor a természet ereje még fokozottabban érvényesülhet a szemközti Duna-parton. Elképzelésünk szerint, a Budapest brand pillérei által képviselt alapértékek megerősítése érdekében itt egy olyan fürdőváros jöhetne létre, amely tematikus egységbe vonná a Gellért Fürdőtől a Rudason át a Rácz-fürdőig terjedő városszakaszt. A mai Gellérthegy erdős felületének lehozatala az alsó rakpartig, a holnapi, egészségügyi és wellnes központ jellegét fölerősítő Budapest kirakata.

A mai Gellérthegy erdős felületének lehozatala az alsó rakpartig

A mai Gellérthegy erdős felületének lehozatala az alsó rakpartig

A föld alá leszorított É-D-i autós forgalom fölött nyugodt ligetes zöld sétautak, ivókutak között a maiak mellé még két, a Rudas léptékét nem meghaladó méretű fürdőház és boutique szálloda együttes elhelyezésére van lehetőség. A Gellérthegy számos ma még használaton kívüli forrásait ez a program aktivizálná. Budapest fürdőváros! Mi ebben tényleg elsők vagyunk. Vagyis lehetnénk, ha fejlesztői figyelmünket nem mások utánzására, hanem sajátlagos értékeink kiaknázására fordítanánk.

Budapest fürdőváros kirakata: a Gellért-hegy lába köré telepített fürdők láncolata

Budapest fürdőváros kirakata: a Gellérthegy lába köré telepített fürdők láncolata

Természetesen ez a magas értékű helyszín nem az óriáscsúszdás aquaparkok terepe. Ide a Peter Zumthor által – jelentős mértékben budapesti fürdőkből nyert tapasztalatainak transzponálásával – létrehozott filozófiai fürdő, a csoportos, vagy éppen magányos kontempláció, a városon belüli elvonulás meghitt és megtisztuló élményhelyszíne lenne való. Egy, a Gellérthegy tövébe kiírandó nemzetközi építészeti pályázat pedig komoly esélyt kínál arra is, hogy a XXI. századi fürdő témájában a műfajt megújító innováció terepévé Budapest váljon, s ezzel a város egyedülálló globális pozíciót foglaljon el.

A vitairat további részei:

Zöld Budapest
Zöld Budapest II: Pest-budai integrált Belvárosfejlesztés
Zöld Budapest  III: Budapest „Károly-hídja”
Zöld Budapest IV: A Belgrád rakpart kikötő
Zöld Budapest V: Fürdőpart a Gellért-hegy lábánál
Zöld Budapest VI: Borpiknik a város közepén
Zöld Budapest VII: Összegzés