A hagyományos budapesti nevezetességeket és az unalomig ismert “kötelező köröket” tökéletesen figyelmen kívül hagyó városnézési útvonalat ajánlott a magyar fővárosba készülő olvasói számára a The New York Times vasárnapi utazási melléklete.

A New York Times Budapestet ajánlja

A The New York Times Budapestet ajánlja

A 36 órásra tervezett program összeállítója, Evan Rail a városnézést a látogatónak péntek délután ötkor a Károly körúti Tisza cipőboltban tanácsolja elkezdeni, ahol szuvenírnek is tekinthető lábbelit vásárolhat magának a meredek budai dombok és a hosszú pesti körutak bejárásához. A szerző szerint noha a cég 19 900 forintos Klasszik modelljét annak feltűnő színei, plüss anyaga és minőségi felépítése kiemeli szinte minden közül, ami az elmúlt rendszerből származik, a “kifejezetten keleti blokkbeli hangulatú” cipőt senki sem tévesztené össze egy pár Nike-val.

Tiszacipő: Astoria

Tiszacipő, kívülről

A szerző, aki “Európa egyik legrégebbi titkos borvidékének” és a kiváló óvilági konyha forrásának nevezi Magyarországot, a vacsorát este fél nyolckor a Sas utcai Borkonyhában javasolja elkölteni. A szilvásváradi pisztráng vagy a párolt mangalica mellé Günzer 2009-es kadarkáját kínálja. Rail írása az este további részét a szabad ég alatt, az Ötkertben táncolva és barackpálinkát kortyolva vizionálja, a Lőrinc pap téri Palazzo Zichyben történő lefekvés előtt. A szombat 11-től a vásárlásé lehet. Ha az utas nem talál kedvére valót az OurStyle online ajánlatában, akkor butikfelfedező portyára indulhat a Dohány utcai zsinagóga, a Nemzeti Múzeum és Duna határolta négyszögben.

Ötkert, belülről

Ötkert, belülről

 

A szerző a Black Boxra és az Eclectickre külön felhívta a figyelmet. Az utas a budai vár alatt meghúzódó “szokatlan hidegháborús múzeumban”, a Sziklakórházban kereshet menedéket a nyári hőség elől, ahol a kommunista korszak relikviái mellett Márka üdítő is kapható. Háromkor a 200 éve született zeneszerző pesti lakását bemutató Liszt Múzeum megtekintése lehet a program. Fél nyolckor vacsora a Vörösmarty téren található Onyxban, amely a Costes után Budapest második Michelin-csillagos étterme. A szerző nem mulasztja el megemlíteni, hogy Budapest felhördült, amikor a posztkommunista fővárosok közül elsőként Prága érte el ezt a kulináris elismerést. Az éjszaka további részét a szerző szerint a neves magyar zenészeket felléptető Anker Klubban és Blaha Lujza téri Corvintetőn érdemes eltölteni.

 

Corvintető, felülről

Corvintető, felülről

Elutazás előtt, vasárnap reggel 10-kor Rail szerint az utazónak a Balassi Bálint utcában található Culinaris felkeresését javasolja, ahol különleges ételek között válogathat akár helyben étkezéshez, akár útravalóul. “A posztkommunista Európa nagy részéhez hasonlóan Budapest is a nemzetközi luxus olyan jelképeivel váltotta fel a szegény Kelet imázsát, mint a Four Seasons Hotel a Gresham palotában, vagy a drága japán Nobu lánc új étterme. Ám több térségbeli várostól eltérően, a magyar főváros legfényesebb pontjai inkább helyi eredetűek, mint importból származók” – írta Evan Rail, méltatva a magyar művészek, borászok és főszakácsok teljesítményét.