Az elkövetkezendő hetekben mintegy 50 külföldi újságíró látogatja a pénteken elkezdődött Budapesti Tavaszi Fesztivál programjait, amely az év legnagyobb és legfontosabb kulturális eseménye. Az újságírók 2-3 napot töltenek a fővárosban, itt tartózkodásukat a Fesztiválközpont Nonprofit Kft., a BTSZK Budapesti Turisztikai Nonprofit Kft. és a Magyar Turizmus Zrt. segíti és finanszírozza (sajtójegyek, kapcsolattartást, interjúigények, repülőjegy, szállás, stb.).

Az újságírók jelenléte nemcsak a Fesztivál szempontjából fontos, hanem azért is, mert csak az ilyen színvonalas programkínálattal rendelkező rendezvényekkel lehet vendégeket csábítani a fővárosba. A felmérések alapján ma már sokan nem a „városnézés”, sokkal inkább a kulturális kínálat miatt látogatnak meg egy-egy várost (ez különösen igaz nagyfesztiválok vagy az Európa Kulturális Fővárosa rendezvények esetében).

BTF 2011

BTF 2011

És az újságírók tényleg „belekóstolnak” Budapest legjavába: a Fesztivál ideje alatt minden nap személyre szóló programokkal és információkkal látják el őket és végig kísérik programjaikon. Több mint 6 különféle programból, 3 tematikus budapesti (Liszt túra, Trendi Budapest, Újdonságok Budapesten), az EU elnökségi helyszínt és a kastélyt is bemutató Gödöllői, a Bodor Majorban záródó Szentendrei, és egy Neszmélyi gasztronómiai és bortúra közül válogathatnak. Állandó programként a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. is felajánlotta fürdőlátogatási programját az újságíróknak, a BTSZK Nonprofit Kft. pedig Budapest kártyát biztosít a sajtó képviselőinek, mellyel nem csak ingyen közlekedhetnek a BKV járművein, de számos attrakciót és múzeumot ingyen vagy kedvezményesen látogathatnak. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Riverride is együttműködő partnerként vesz részt a sajtóprogramokban, és a napokban Michelin csillagot kiérdemelt Onyx étterem fogásait is kóstolhatják az újságírók.

Az eddigi visszajelzések nagyon pozitívak, a hétvégén itt járt a német Abendzeitung München újságírója és fotósa, az osztrák Oberösterreichische Nachrichten tudósítója, a spanyol Diario la Razón, a Revista Dominical Osaca szerkesztője, és többek között részt vettek a Tavaszi Fesztivál nyitórendezvényén, a Mischa Maisky koncerten a Művészetek Palotájában,  Fekete Gyula Excelsior c. darabjának ősbemutatóján, a Thalia színházban, valamint az Operaházban Donizetti Don Pasquale előadásán.