Másfél hónappal ezelőtt, 2011. február 3-án, ahogy 1999. óta minden február 3-án, hajléktalan-számlálást tartottak Budapesten. A kérdőíves adatfelvétel önkéntes volt, abban nem minden ellátó szervezet (közreműködők: BMSZKI, Hajléktalanokért Közalapítvány, Menhely Alapítvány, Twist Olivér Alapítvány) és nem minden hajléktalan vett részt, a kérdezés azokra terjedt ki, akik a szállókkal, vagy az utcán dolgozó szociális munkásokkal kapcsolatban vannak.

A több ezer utcán élő egyike Budapesten

A több ezer utcán élő egyike Budapesten


Az adatfelvétel célja egyrészt „pillanatfelvétel” elkészítése volt a hajléktalan-ellátást igénybevevőkről, továbbá az, hogy rendelkezésre álljanak olyan összehasonlítható adatok, melyekből láthatóak a tendenciák. Amint az a Menhely Alapítvány közleményéből kiderül, Budapesten a szociális munkások 1150 olyan emberrel vettek fel adatlapot, akik közterületen élnek. 2011. február 3-án Budapesten éjjeli menedékhelyen 2044 hajléktalan ember aludt, átmeneti szálláson 2774 ember, időszakos szállásokon 500 ember, a családok átmeneti otthonainak ágyain pedig 1287 ember töltötte az éjszakát. Budapesten 6605 ember tudta aznap éjszakáját valamilyen szálláson tölteni. Budapesten a férőhelyek 85%-a a pesti oldalon, 15%-a pedig Budán van. Ezen az éjszakán legalább 7755 embernek nem volt otthona fővárosunkban.

Jelentős változás nem történt az utcán, illetve a szállón élő hajléktalan emberek számának tekintetében az elmúlt évekhez képest. Hét nagyobb városban az idén is többen alszanak közterületen, mint ahányan szállókon találnak menedéket: Debrecenben, Kecskeméten, Pécsett, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon és Veszprémben. A hajléktalan emberek 60%-a vidéki városokban él, míg 40%-a a fővárosban.

A jelentést ITT elolvashatjátok.

Ha segíteni akartok az utcán élőkön, akkor csatlakozzatok Ti is 2011. március 1. és április 25. között a Menhely alapítvány által meghirdetett „Hozz törölközőt!” akcióhoz. A megjelölt helyszíneken folyamatosan fogadják az adományokat, és azokat az Menhely Alapítvány intézményeiben (melegedőiben, szállóin) fogják használni.

Hozz törölközőt!

Hozz törölközőt! Mert arra mindenkinek szüksége van

Miért törölköző? A törölköző jelképes értékű használati tárgy. Mindenki használja minden nap. Az intézményeinkben rengetegre van szükség, a sok mosástól ugyanis gyorsabban kopnak el, mint a hétköznapi használatban. Minden háztartásban van olyan törölköző, melyet kevésbé kedvelnek, ezeket is szívesen fogadják, ha pedig újakat kapnak, azokat kiosztják.

Helyszínek, ahol le lehet adni a törölközőket:

Budapest VII. ker. Kürt utca 4. 9,00-14,00 óráig
Budapest VIII. ker. Vajdahunyad utca 3. egész nap
Budapest VIII. ker. Práter utca 29/b. 9,00-15,00 óráig