A fővárosi önkormányzat az ellenzéki pártok és a szakmai szervezetek tiltakozása ellenére – nyolc hónapos felmondási idő mellett – szerződést bontott valamennyi fővárosi hajléktalanellátó szervezettelértesült a Népszabadság. Az egyoldalú felmondás a civil ellátók nagyobb részét tömörítő Tízek Tanácsa szerint beláthatatlan következményekkel – az előzetes becslések szerint több mint ezer ember utcára kerülésével – járhat.

A főpolgármester szerint a váltságköltségvetés ellenére sem jut kevesebb az idén hajléktalanok ellátására


Tarlós István főpolgármester viszont azt tartja tarthatatlannak, hogy az egész ország hajléktalanproblémáját Budapest nyakába zúdítják. A város így is erején felül teljesít. A váltságköltségvetés ellenére sem jut kevesebb az idén hajléktalanellátásra, a két profi szervezet megbízása pedig garancia a szűkös források hatékony felhasználására.

A fővárosi önkormányzat fideszes többségű egészségügyi és szociális bizottsága sem támogatta a városvezetés hajléktalanellátást felszámoló javaslatát. A bizottsági ülésen ugyanis világossá vált, hogy nincs semmilyen koncepció a szolgáltatás későbbi működtetésére – állítja Havas Szófia (MSZP) bizottsági alelnök. “Tarlós Istvánnak el kellett volna olvasnia a Fidesz által beterjesztett és elfogadott költségvetést, amelyből számára is kiderült volna, hogy 25 százalékos elvonás érinti az ágazatot.”

“A nyolc hónap lejártával, 2011 őszétől egyetlen fillér sincs betervezve hajléktalanellátásra. Még koncepció sincs. A döntés nyomán ellehetetlenül a fővárosi hajléktalanellátás, több ezer utcán élő ember egyébként is szörnyű sorsa fordul még rosszabbra” – mondta Havas Szófia, aki szerint ez a lépés még Tarlós István őszi provokatív lépését – a fővárosi hajléktalanok kiűzését a belvárosi aluljárókból – is felülmúlja.

A Fidesz szemében szegénynek lenni bűn, amiért büntetés jár. Ennek jegyében a kormány szeptembertől megtiltotta a közterek nem rendeltetésszerű használatát, a főváros az aluljárókból tiltotta ki a hajléktalanokat, a kerületek pedig pénzbírsággal sújtják őket. Miközben a kilakoltatási moratórium újabb ezreket lökhet az utcára, a főváros 86 millió forinttal csökkenti a hajléktalanellátásra fordítható forrást. Ezt csak részben kompenzálja a 41,6 millió forintos céltartalék képzése.

“A szerződések felbontása alapjaiban rengeti meg az ellátórendszert, amelyről eddig egyetlen szakmai kritika sem hangzott el “– hívja fel a figyelmet Somfai Ágnes (LMP), aki azt is furcsállja, hogy a jövőben miért éppen a Menhely Alapítvánnyal, illetve a Máltai Szeretetszolgálattal kíván együttműködni a városvezetés.

“Húsz éve ismerem Tarlós Istvánt. Még óbudai polgármester korában alakítottunk ki igen jó munkakapcsolatot, így én nem látom olyan borúsan a jövőt. A források az Összefogás Közalapítvány 40 millióját leszámítva nem szűkülnek, de kétségtelenül új prioritások mentén használjuk majd fel” – magyarázza Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke. – “A korábbi szerződések felmondása senkit nem érhetett meglepetésként. Az újak megkötésére pedig, hiszen rajtunk és a Menhely Alapítványon keresztül más ellátókkal is szerződést köt majd a főváros, még több hónapunk van. Közös felelősségünk, hogy megoldást találjunk. Reményeim szerint az utcán élő hajléktalan emberek ellátáshoz juttatása lehet ez a közös nevező. Az „utcák megtisztítását” azonban nem rendészeti eszközökkel, hanem egyénre szabott megoldásokkal tartom elképzelhetőnek.”