Az építési törvény tervezett módosítása szerint szabálysértést követ el és megbírságolható az, aki a közterületet nem arra a célra használja, amelyet a jogszabály meghatároz, hanem például ott lakik vagy alszik – a törvényjavaslat a Belügyminisztérium honlapján jelent meg. A javaslat szerint a közterület rendeltetése: a közúti közlekedés biztosítása (út, járda stb.), kikapcsolódás, szórakozás, sport, szabadidő eltöltése, felvonulás, gyülekezés biztosítása, szobor elhelyezése, emlékhely kialakítása, közművek elhelyezése. Önkormányzati rendelet a település belterületének ezektől eltérő – engedély vagy megállapodás nélküli – használatát szabálysértéssé nyilváníthatja.

A törvényjavaslat indoklása szerint ez a szabály teremti meg a lehetőségét annak, hogy a  közterületen lakó, alvó hajléktalanok ellen fellépjen a hatóság. Amennyiben a helyi önkormányzat a rendeltetéstől eltérő közterület-használatot szabálysértéssé nyilvánítja, akkor a hajléktalanok bírságolhatók is.

A módosítás – egy joghézagot kitöltve – definiálja a szabálytalan építést. A kötelező építési szabályok megsértésével, illetve az engedély nélkül végzett építés tartozik ebbe a körbe. A javaslat megteremti az egységes elektronikus közmű- és nyomvonalas építmény-nyilvántartást. Az alapvető közművek kerülnek bele ebbe a nyilvántartásba, és ezzel csökken a veszélye, hogy azokat – nem tudva a létezésükről – elvágják, megrongálják. Az elektronikus közmű-nyilvántartás ugyanis nyilvános lesz.

A Szeretem Budapestet Mozgalom álláspontja

A haléktalanok és utcán élők helyzetével foglalkozó minisztérium tavaly is bejelentette, hogy van elegendő hely az utcán élők számára, mindenkit el tudnak helyezni – ezt ebben az évben is elvárjuk, hiszen minenkinek joga van arra, hogy emberhez méltó körülmények között éljen. De nem közterületen.

Azok, akik a közterületeken élnek és nem mennek be a hajléktalanszállásokra, sokszor nem a helyhiány miatt teszik azt, hanem mert nem akarnak vagy nem tudnak alkalmazkodni az ellátóhelyek támasztotta követelményekhez és szabályokhoz, legyenek azok a megfelelő egészségügyi papírok vagy éppen a mindennapi élethez szükséges szociális készségek.

Sajnos több esetben is tapasztaltuk már azt, hogy az ellátóhelyek számára néha nem olyan nagy “baj”, ha a hajléktalanok kint vannak az utcán, hiszen ezzel a probléma a felszínen marad, a szemünk előtt tulajdonképpen.

Továbbra is csak ajánlani tudjuk az egyik legliberálisabb város, New York példáját, ahol hasonló problémát jelentettek az utcán élők, a falfirkák és vadlakátok is. A témáról Malcolm Gladwell írt nagyszerű könyvet Fordulópont címmel. A Szeretem Budapestet Mozgalom már számos esetben javasolta a könyvben felvonulattott példákat, ez most különösen időszerű , hiszen Budapest is hasonló utat jár be, mint New York.