Ha kell, mindenütt tudják bővíteni a hajléktalanszállókat – hangzott el az országgyűlés szociális bizottságának ülésén. Az egyre hűvösebb időben mind többen keresik fel a menedékhelyeket, és most a szokásosnál is jobban figyelnek rájuk, mert a legyengült szervezetet jobban sújthatja az újinfluenza-járvány. A hajléktalanok ingyen kapják a védőoltást.

A hajléktalan emberek ingyen kapják a védőoltást, ismételte meg az országgyűlés szociális bizottságának ülésén Kórozs Lajos szociális államtitkár, aki az országos tiszti főorvostól úgy tudja, a fedél nélkülieknél lényegesen nagyobb az átoltottság, mint a lakosság egészében. Hogy ez pontosan hány százalékot jelent, azt az államtitkár nem tudta megmondani, és eddig nem jött válasz a tisztiorvosi szolgálattól sem. Az utcán élők országosan 26 hajléktalan orvosi rendelőben és nyolc 24 órás egészségügyi szolgálatnál kérhetnek segítséget.

Kórozs Lajos a bizottságnak beszámolt arról is, hogy a szálláshelyeken összesen nyolcezer embert tudnak befogadni, de szükség esetén a férőhelyek száma ezerkétszázzal bővíthető, így az nem fordulhat elő, hogy valaki jelentkezik, de nem tudják befogadni. Bár Vas megyében és Tolnában más most tele vannak a szállók, az államtitkár azt mondta, itt is van lehetőség a bővítésre. Az Országgyűlés szociális bizottságának ülésén az is elhangzott, hogy az egyedül élő vidéki időseket a hajléktalanoknál jobban fenyegeti a kihűlés veszélye.