A Szeretem Budapestet Mozgalom (egy korábbi cikkével kapcsolatban – Hajléktalanok a Városligetben) képeket küldött a Városligetben élőkről a Főkertnek. A Főkert intézkedett és kihívta a Közterület-felügyeletet, akik felszólították a Városligetben több helyen ott élőket, hogy pakolják össze a mellékelt fényképeken látható holmijaikat és szüntessék be a életvitelszerű lakást, főzés a Városligetben, amit nem tudnak magukkal vinni, azt elszállítják.

A Szeretem Budapestet Mozgalom titkára egyúttal a helyszínről felhívta  a Menhely Alapítványt (Andrássy úton már többször intézkedtek a hívásunkra), ahol a következő tájékoztatást kaptuk, egyben tolmácsoltuk mind  a Felügyelet, mind a Főkert felé:

Ha a Közterület-felügyelet vagy Főkert vagy Közterület-fenntartó egy-két korábban nappal bejelenti, hogy felszámolni kívánják az életvitelszerű ott tartózkodásokat egy-egy területen, akkor a Menhely Alapítvány részéről kimennek és elbeszélgetnek a személyekkel, majd figyelmeztetik őket, hogy a holmijaikkal csináljanak valamit, mert másnap elszállítják a helyszínről, amennyiben a hatóságok és a terület tulajdonosai még mindig ott találják.

A Menhely Alapítvány szerint az embereknek nem szükségszerű minden lommal együtt a köztereken aludni, közegészségügyileg is problematikus és érthető, ha ez ellen a terület kezelője és tulajdonosa fel kíván lépni.

A Szeretem Budapestet Mozgalom kéri a Főváros vezetését, hogy a mellékelt fényképek és leírás alapján a Menhely Alapítvány segítségével tegyék egyértelmű az intézmények és a közterek vezetői, illetve a budapestiek felé, hogy a köztereken történő sátorozást, életvitelszerű ott tartózkodást a város és vezetése nem tűri és ez ellen fel kíván lépni,  mely életvitel egyébként az arra kényszerülők számára sem elfogadható. Kérjük egyben a Főkertet is, hogy ne engedjék az életvitelszerű tartózkodást a köztereken, ne legyenek sátrak és folyamatosan akadályozzák meg a letelepedést. Ez vonatkozik az aluljárókra és egyéb közterek kezelőjére is.

A Szeretem Budapestet Mozgalom honlapján található pár anyag (ill. Bojár Iván András városarculati tanácsnok már több vezetőnek megküldte), ami segítséget nyújt hat a köztereken jelenleg tapasztalható állapotok felszámolásához.

A Menhely Alapítvány telefonyszáma: 06 1 338 41 86.

Szeretem Budapestet Mozgalom