Lézerfénnyel összekötött felhőkarcolók, autómentes belváros, a XXI. század Budapestjére jellemző épület – ilyen és ehhez hasonló ötleteket vár “az egyszerű városlakóktól” a Szeretem Budapestet civil mozgalom, amely tegnap hirdette meg városszínesítési ötletpályázatát.

A célunk az, hogy találjuk ki Budapestet, jobb, izgalmasabb, XXI. századi várost akarunk – fogalmazott Bojár Iván András művészettörténész, a mozgalom egyik alapítója. Bármilyen, a Dunához kapcsolódó, megvalósítható ötletet várnak, amely élénkíti, színesebbé, változatosabbá, élhetőbbé teszi a fővárost – hangzott el. A javaslat vonatkozhat valamilyen rendezvényre, képzőművészeti alkotásra, közterület létrehozására, átalakítására, várostervezési vagy- rendezési akcióra, vagy akár a közlekedés javítására.

Bárki pályázhat, akár úgy is, ha A4-es lapon egy rajzos melléklettel leírja, ő hogyan tenné színesebbé a várost. A szeptember végi határidőig beküldött pályaműveket kiállításon tárják a nagyközönség elé – mondta Fürjes Balázs, a mozgalom másik alapító tagja, az Orbán-kormány idején a Budapest Sportaréna építésével megbízott miniszteri biztos.

A pályázat kiírását, a modern és élhető Budapest kialakítását több közéleti személyiség is felkarolta. A városszínesítési ötletpályázat zsűrijében az építészek mellett helyet foglal Eszenyi Enikő színművész, Geszti Péter reklámszakember, Hankiss Elemér társadalomtudós, Pataki Ági producer, egykori Fabulon-lány és Kovács Ákos énekes.

A Szeretem Budapestet mozgalom kiírt egy másik, az építészszakmának szóló pályázatot is. Ezen ugyancsak a Dunához köthető olyan építészeti műalkotások megtervezését várják, amelyek a XXI. századi Budapest építészeti jelévé válhatnak. A kiírás szerint akcióterület lehet a budai rakpart, a Margit- és a Csepel-sziget csúcsa, a Citadella, a Belgrád rakpart, az egykori Lánchíd preszszó foghíjtelke, egy gyaloghíd, vagy bármi más.

Jön a Fidesz ötletpályázata

Napokon belül közzéteszik a Fidesz által létrehozott Új Budapest Központ ötletpályázatát, amelyen a főváros új építészeti jelét keresik – tájékoztatta lapunkat Cselovszki Zoltán, a központ vezetője. Teljesen szabad ötletpályázatról van szó, a funkció és a helyszín megkötése nélkül – tette hozzá Finta József építész, a Nemzeti Konzultációs Testület tagja, aki márciusban Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével együtt jelentette be a pályázat meghirdetését. (Az ellenzéki párt ötletpályázata egyébként késett, a korábbi bejelentések szerint áprilisban írták ki.) A pályaművekre semmilyen megkötést nem írnak elő, így inkább a zsűri tagjainak az új szimbólumról szóló személyes elképzeléseit csatolják majd mellékletként a kiíráshoz.