Három autó és egy társasház tetőszerkezete is kigyulladt, egy lakás kiégett a főváros VII. kerületében a lomtalanításkor a járdán összegyűjtött hulladékoktól szombat hajnalban. A SzeBu ezért nyílt levélben kérte a lomtalanítás jelenlegi rendszerének a felülvizsgálatát.

Szükséges a lomtalanítási rendszer felülvizsgálata

Tisztelt Tarlós István Főpolgármester Úr

Tisztelt Klug Lajos Vezérigazgató Úr!

Három autó és egy társasház tetőszerkezete is kigyulladt, egy lakás kiégett a főváros VII. kerületében a lomtalanításkor a járdán összegyűjtött hulladékoktól szombat hajnalban. A “lomizók” helyfoglaló tábláit eltávolító, Főváros által hivatalosan szerződést teljesítő munkatárs MP3 lejátszóját munka közben elvették, megfenyegették és elkergették. 

Erzsébetváros a szűk keresztmetszetű utca és városszerkezete miatt teljesen alkalmatlan egy nagy területű, több napig tartó, szinte kezelhetetlenül óriási mennyiségű szemét és a “primitív” (nincs rá szebb és jobb szó) lomizók melletti lomtalanítás jelenlegi formájára. Hiába kiváló az FKF Zrt. munkaszervezése, logisztikája, látszik, a lomtalanítás előtti időszakot nem lehet megfelelően kezelni. (A helyszíneken csak híváskor jön rendőr és közterület-felügyelő, állandó jelenlét mi tapasztalatunk szerint nincs – tudomásunk szerint nem is szervezi le az FKF Zrt. – , ill. több száz házat érint a lomtalanítás, nem lehet mindenhol őrző, felügyelő.)

Kérjük Tisztelt Főpolgármester Urat, hogy a Főváros és az FKF Zrt. a jelenlegi lomtalanítási gyakorlatát vizsgálja felül, amennyiben módjában áll, akkor azonnal állítsa le és minél hamarabb térjen át a Főváros egy elfogadhatóbb és biztonságosabb, kulturáltabb, a SzeBu által is javasolt, kidolgozott, az FKF Zrt. előtt is ismert házhoz menő lomtalanítás rendszerére.

Sajtó: A Rózsák terén egy öt-hat négyzetméternyi területre kihelyezett lomkupac gyulladt ki, és a lángok egy parkoló autót is megrongáltak – tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) szóvivője az MTI-t, felhívva figyelmet arra, hogy egy szemétkupac közelében eldobott cigarettacsikk is nagy károkat okozhat.

A Szövetség utcában kihelyezett hulladék is kigyulladt, feltehetően egy eldobott cigarettacsikktől, és lángra lobbantotta egy ötemeletes társasház tetőszerkezetét, úgy, hogy a legfelső szinten lévő egyik lakás is kiégett. A tűzben ott is megrongálódott két autó.

http://hvg.hu/itthon/20130601_Lomtalanitas_okozott_tuzveszt_a_fovarosba#rss

 http://www.stop.hu/belfold/tuzriado-lett-a-lomtalanitasbol/1151719/

 indavideo.hu/video/Tizenot_meteres_langok_a_Szovetseg_utcaban