Az Önkéntesség Európai Évéhez kapcsolódva a Főpolgármesteri Hivatal és a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK Zrt.) közös takarításra, parkcsinosításra hívta a budapestieket szombaton a Népligetbe. Az akció célja nem kevesebb volt, mint olyan programot elindítani, amely révén Budapest legnagyobb közparkja a Városligetéhez hasonló népszerűséget érne el. Az akcióra nemcsak a fővárosi önkormányzat és a BVK Zrt. munkatársai érkeztek meg, hanem Budapest tisztaságáért, zöldebbé tételéért tenni kívánó civilek is, így a SzeBu is képviseltette magát.

Eligazítás a munkák megkezdése előtt

Eligazítás a munkák megkezdése előtt

György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes elmondta: a zöldfelületetek karbantartására, csinosítására 2011-ben több mint 1,6 milliárd forint áll rendelkezésre. “Azt persze felelőtlenség lenne ígérni, hogy néhány hét vagy hónap alatt minden megváltozik. Szeretnénk azonban lépésről-lépésre elérni, hogy a főváros kezelésében lévő parkok tisztábbak, rendezettebbek legyenek.” Budapest zöldterületeit közösen, “kéz a kézben” kell fenntartani, gondozni, fejleszteni. Ehhez természetesen az alapot a fővárosi cégek teremtik meg, de mi civilek is nagyban hozzájárulhatunk a tisztasághoz, rendezett állapotokhoz.

A faültetéssel elkezdődött a nagytakarítás

A faültetéssel elkezdődött a nagytakarítás

A park jelenleg még valóban nem az a terület, amelyik a kirándulni, pihenni vágyók számára tökéletes komfortérzetet nyújtana. A városrész fejlesztésére feltétlenül komoly szellemi és fizikai energiákat mozgósít a városvezetés: a közeljövőben elindítanak egy tervezőmunkát, amely különböző létesítmények megalkotásával, a park rendezettebbé és biztonságosabbá tételével, népszerűségét tekintve a Városligetéhez hasonló szintre emelné a Népligetet.

Az eligazítást követően György István, Szabó József, a Főkert Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, valamint Klug Lajos, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatója faültetéssel indította a programot, majd kezdetét vette a több órás munkálkodás. A nagytakarítás révén a résztvevők szebbé varázsolták a Planetárium és a volt E-klub környékét, szemetet szedtek, pázsitot takarítottak, valamint több ezer árvácskát és több száz cserjét ültettek el.

A lelkes tömeg megkezdte a munkát

Lelkes tömeg dolgozott a Népligetben