Addig nem lesz rend a Nyugati téri aluljáróban, amíg az áldatlan állapotot okozó kereskedelmi egységek ugyanúgy működhetnek, mint eddig – mondták szakértők az InfoRádiónak az után, hogy a múlt hét végén két civil szervezet aktivistái kitakarították a Budapest egyik szégyenfoltjának számító helyet.

Múlt pénteken a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Hajléktalanokért Közalapítvány aktivistái seprűt és szivacsot adtak mindenkinek a kezébe, aki hajlandó volt velük együtt takarítani a Nyugati téri aluljáróban. A civil szervezetek vezetői azt remélik, hogy ezután a tulajdonosok – a fővárosi és a VI. kerületi önkormányzat, valamint a MÁV – már rendet tudnak tartani a Budapest egyik szégyenfoltjának számító területen.

Bojár Iván András városarculati tanácsnok pesszimistább ebben a kérdésben, szerinte a kerület eddig sem tartotta rendben az aluljárót, a MÁV pedig hozzájárult a kis üzletek nyitásához, és ezzel az áldatlan állapot elharapózásához.

A Szeretem Budapestet Mozgalom elnöke úgy véli: a Nyugati téri aluljáró akkor lesz tiszta és biztonságos hely, ha a tulajdonosok minden ott árusító céggel felbontják a bérleti szerződést, és csak az igényes kereskedőknek adnak ki engedélyt.

Hasonló véleményen van Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke is, aki néhány alapcikk árusításán kívül minden kereskedelmi tevékenységet megtiltana a területen.

Bojár Iván András az InfoRádiónak elmondta:, hogy a városvezetés is szembesült már a problémával, ezért a fővárosi önkormányzat 30 aluljáró rendbe hozását és bekamerázását tervezi jövő őszig az illegális kereskedelem és a prostitúció megszüntetése érdekében.

Az InfoRádió megkereste a MÁV-ot is, a terület egyik tulajdonosát. Kovács Viktor ingatlanüzemeltetési csoportvezető elmondta: arra készülnek, hogy együttműködési megállapodást írnak alá a Máltai Szeretetszolgálattal és a fővárosi önkormányzattal az aluljáró rendbetételéről.

Ráday Mihály városvédő szerint egy turisták által látogatott aluljáróban művészeti alkotásoknak is helyük lenne, ám Budapesten a graffitisek miatt erre sincs lehetőség.

Herczeg Zsolt és Hegedűs Zsuzsa