A következő tartalmú levelet küldte Bojár Iván András városarculati tanácsnok az ország és a város számos vezetőjének a Belváros egyik lepusztult és rendetlen köztere, az Erzsébet tér, illetve a Gödör és környéke miatt.

Sajnos nem egyedi esetről van szó Budapesten, a Szeretem Budapestet Mozgalom is elfogadhatatlannak tartja a jelenlegi állapotokat.

Tisztelt … !

Számos lakossági bejelentést kaptunk a Gödör és környékének tarthatatlan állapotával kapcsolatban.

A Gödör és az Erzsébet tér környéke hihetetlen mértékben leromlott – főként az utóbbi időben, rendezetlen, tele van vadplakátokkal, falfirkákkal, az utcabútorokon gördeszkázó és bicikliző fiatalokkal, hajléktalanokkal, illetve a szemét egy-egy rendezvény után elönti a területet. Összetörték az utcabútorokat, a kövezetet. Emellett a környéken lakók panaszkodnak a koncertek nagy zaja, illetve a mobil WC-k hiánya miatt is.

Mint városarculati tanácsnok és a Szeretem Budapestet Mozgalom elnöke, elfogadhatatlannak tartom, hogy a Belvárosban, a turisták által nagy számban látogatott területen ilyen mérvű kosz, rendetlenség és hanyagság uralkodjon.  Örvendetes, hogy a szerencsétlen sorsú Gödör az Állam és a Főváros között hosszú évek óta zajló kompetencia vita miatt kialakult jogi értelemben vett “senki földjén” találta meg igazi funkcióját, s vált népszerű ifjúsági találkozóhellyé. Ha valaki ilyen helyet álmodott, vagy tervezett volna, akkor sem tudott volna ehhez hasonló jelentőségű és vonzerejű helyszínt szándékosan megteremteni. Az élet így, ilyen pozitív módon írja felül a politikusok káros ügyetlenkedéseit. Más európai városok fontos közterein is előfordul hasonló intenzitású társasági, vagy közélet. Azokhoz azonban a közterületek gazdái arányos mértékű karbantartási, köztisztasági infrastruktúrát rendelnek. Sajnálatos tény, hogy sem a  hajdan a Nemzeti Színház felépítésének kizárólagos céljával birtokba juttatott magyar Állam, sem a  Főváros, sem az V. kerület nem gazdája a területnek, ezen felül sem a Közterület-fenntartó, sem a Felügyelet, sem a Rendőrség nem jár el hatékonyan a közterületi rendellenességek felszámolásában.  Mindenki a másikra mutogat. 

Tisztelettel kérem ezért Önt/Önöket, hogy a Főváros és a kerület, együttműködve az illetékes szervekkel, mielőbb tegye meg a szükséges lépéseket és számolja fel ezen áldatlan állapotokat. Javaslom, hogy a Fővárosi Közterület-felügyelet, a kerületi felügyeletek és a rendőrség között folyamatos egyezetés történjék  a közterületek állapotával kapcsolatban. Összefogottabb és hatékonyabb együttműködésre lenne szükség a különböző szervek között, minthogy szinte észrevehetetlen a közterületeken a felügyeleti munka (mind  a rendőrségi, mind a közterületes),  ezért annak sajnos sem visszatartó, sem előremutató hatása nincsen.

 Köszönettel és üdvözlettel:

Bojár Iván András

városarculati tanácsnok
Szeretem Budapestet Mozgalom Egyesület elnöke

 

 A levelet kapják:

Bajnai Gordon – miniszterelnök
dr. Hiller István – oktatási és kulturális miniszter
Draskovits Tibor – igazságügyi és rendészeti miniszter
dr. Demszky Gábor – Budapest Főváros főpolgármestere
Hagyó Miklós – Budapest Főváros városüzemeltetési főpolgármester-helyettese
Rogán Antal – Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat főpolgármestere
dr. Tóth Gábor  rendőr vezérőrnagy – Budapesti Rendőr Főkapitányság, rendőrfőkapitány (Budapest)
Szabó Mihály – Fővárosi Közterület Felügyelet,  igazgató
Bielek Péter – Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt., vezérigazgató
dr. Gyekiczky András – Főpolgármesteri Iroda, irodavezető (Budapest Főváros Önkormányzata)
Tóthné Nick Dorottya – Közmű Ügyosztály, ügyosztályvezető (Budapest Főváros Önkormányzata)
Tarlós István – FIDESZ Frakció, frakcióvezető (Fővárosi Közgyűlés)