A Szeretem Budapestet Mozgalom szerint nagyon szükség lenne arra, hogy a város, a Közterület-fenntartó Zrt. is hozzákezdjen a közterek, aluljárók normális és rendszeres takarításhoz hétvégenként és munkanapokon, mert a beharangozott és a sajtónak nagy elánnal, részben pénzért megvásárolt helyeken bemutatott aluljárókról szóló “akciós” márciusi nagytakarítás után most érdemes újra lelátogatni és meggyőződni arról, hogy a “reklám-nagytakarítás” után milyen képet mutatnak az aluljárók és Budapest!

Az utóbbi pár évben észerevehetően romlott a helyzet a köztereken, a kukák a főútvonalak mentén hétvégenként kicsordulnak a szeméttől. Most az aluljárókban három hét után újra elviselhetetlen állapotok és szagok uralkodnak!


Fényképek az egyik legfontosabb aluljáróról: Ferenciek tere, 2009. április 9.

A fővárosi önkormányzat idei költségvetésének elfogadásáig átcsoportosításokkal biztosítani kell, hogy hétvégenként is takarítsák a kiemelt zöldterületeket, parkokat – nyilatkozta Hagyó Miklós csütörtökön az MTI-nek. A Főkert Zrt. a héten jelentette be, hogy egyre kevesebb pénzt kapnak a fővárostól.

A városüzemeltetési főpolgármester-helyettes elmondta, elfogadhatatlannak tartja, hogy amikor hétvégenként 20-30 ezren is felkeresik például a Margitszigetet, az ott eldobált szemetet csak hétfőn gyűjti össze a Főkert Zrt. A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy bár még nem fogadták el a költségvetést, erre van elegendő pénze a társaságnak.

Hagyó Miklós közölte: ha a hétvégén, amikor személyesen ellenőrzi a parkokat, azt tapasztalja, hogy azok szemetesek, vagyis a cég továbbra sem tesz eleget kötelességének, akkor a következő hétvégére a cég igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjaival együtt Kocsis László vezérigazgatót is várja közös társadalmi munkára, szemétszedésre. Ezt mindaddig megrendeznék, míg a cég nem végzi el közfeladatát – jegyezte meg.

A főpolgármester-helyettes elmondta, hogy csütörtökön hivatalában egyeztetett Kocsis Lászlóval és Bielek Péterrel, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatójával. E megbeszélésen azt az utasítást adta, hogy a hétvégén a parkokba látogató tízezreket nem fogadhatja kosz és szemétdomb. Ezért ha kell, a pénzügyi és az emberi erőforrások belső átcsoportosításával oldják meg a cégek ezt a kérdést. A múlt hétvégén a sajtóhírek szerint nagyon sok szemét volt a parkokban, így a Margitszigeten is.

Kocsis László ezt követően az MTI-nek elmondta, hogy a fővárostól 2006 óta nominál- és reálértéken egyaránt egyre kevesebb pénzhez jut a cég. A 2006-os 1,6 milliárd forint helyett tavaly már csak 1,4 milliárdot kaptak, az idei költségvetési tervezet pedig ennél is 100 millió forinttal kisebb összeget tartalmaz. Hozzátette, hogy az általuk kezelt hatmillió négyzetméternyi zöld terület, a 338 helyszín optimális gondozására 3,5 milliárd forintra lenne szükség évente. Megjegyezte, ahhoz, hogy hétvégén is takarítani tudják például a Margitszigetet, mintegy egymillió forintra lenne szükség a legkevesebb 15 ember bérköltségére.

Hagyó Miklós kitért arra is, hogy a két cég összesen 5,4 milliárd forintot költ évente takarításra. A parkokból a Főkert által összegyűjtött szemetet a közterület-fenntartók szállítják el az oda kihelyezett konténereikből. A közterület-fenntartók által javasolt 20 gyűjtőkonténer helyett a Főkert csak öt kihelyezését engedélyezte. A Margitszigeten a közterület-fenntartókra csak a buszok közlekedési útvonalának tisztítása hárul. A sziget többi területének tisztítása a Főkert feladata.

A főpolgármester-helyettes felhívta a figyelmet arra is, hogy a Főkert egy éve nonprofit zrt.-ként működik. Így a 280 millió forintos áfa fele biztosan a cégnél marad, megnövelve a mintegy 1,5 milliárdos önkormányzati támogatást. A 2450 hektárnyi budapesti közpark 23 százalékát kezeli a Főkert a főváros megbízásából – tette hozzá. Megjegyezte azt is, hogy a közterület-fenntartóknak idén 4,1 milliárd forint jut a több mint 2600 hektárnyi közterület tisztán tartására. Az MTI információi szerint a Főkert Zrt. idei üzleti tervének tervezete szerint hétvégenként szüneteltetnék a takarítást, a játszóterek őrzését, illetve egyharmaddal korlátoznák a locsolást és elzárnák az ivókutak többségét.