Bárkay Tamás • 2008. szeptember 9.

Ne csak a nagyrendezvények után, hanem közben is kötelező legyen a takarítás – javasolja a Szeretem Budapestet Mozgalom. A civil szervezet indítványához egy városligeti megaparti adta meg az utolsó lökést.

Förtelmes redvában mulatott a nép a Sláger Rádió megapartiján a napokban – állítja a Szeretem Budapestet Mozgalom, amely az engedélykiadás módosításával venné elejét a hasonló eseteknek.

“Az idén tízesztendős fennállását ünneplő Sláger Rádiónak sikerült az, ami másoknak nem: fokozni a fokozhatatlant. Évek óta a Sláger Megaparty az egyik legkiemelkedőbb budapesti rendezvény. Az idén a jubileumra tekintettel minden eddiginél monumentálisabb, ám mégis ingyenes programkínálat várta az érdeklődőket a városligeti Műjégpályán” – olvasható a rádió honlapján.

A Szeretem Budapestet Mozgalom mindezzel mélységesen egyetért, azzal a kiterjesztéssel, hogy nemcsak a programmal sikerült fokozni a fokozhatatlant, hanem a szeméttel is, amely a rendezvény alatt az egész környéket beborította. “Hihetetlen mennyiségű szennyben és mocsokban hagyták a szervezők az embereket egész este. Felhívtuk az FKF Zrt. diszpécserszolgálatát, ahol azt a választ kaptuk, hogy ők a rendezvény után, este 11 óra körül érkeznek a helyszínre. Később kiderült, a Sláger Rádió a rendezvényhez csak utótakarítást rendelt meg, a rendezvény alatti folyamatos tisztítást, takarítást viszont nem.” – közölte a civil alakulat. A SZBM a Sláger Rádió illetékesétől azt a választ kapta, hogy a pályán a folyamatos takarítás a tömeg miatt nem lett volna kivitelezhető; ezt a mozgalom elfogadja, azt viszont nem, hogy a szűkebb környéken ne lehetett volna viszonylag civilizált állapotokat teremteni.

A Szeretem Budapestet Mozgalom szerint az ilyen gigantikus programok helyszínét és azok környékét a szervezőknek a teljes időtartam alatt tisztán kellene tartaniuk. A civil szervezet azt javasolja, hogy a hasonló esetek elkerülésére a közterület-használati engedélyek kiadási rendjének várható módosításakor írják elő a folyamatos tisztántartást is.

A kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes szerint a Szeretem Budapestet Mozgalom elképzelése támogatandó, de az efféle takarítás szabályozása nem egyszerű kérdés – mondta érdeklődésünkre Horváth Csaba. Az FKF Zrt. szóvivője. Horti Zsófia szerint, ha a rendezőket köteleznék a folyamatos takarításra is, a cég ezt örömmel vállalná, igaz, nem ingyen. Van pozitív példa is: a Hídünnepeken például ott vannak a szolgáltató emberei a Lánchídon, és ez meg is látszik. A nagyrendezvények 99 százalékát azonban valóban csak utótakarítással szervezik, ami szintén meglátszik – jegyezte meg a szóvivő.