Ezúttal a Szeretem Budapestet Mozgalom verte félre a harangot a Verseny utcai piac kerítésénél működő, leginkább ganédombra emlékeztető illegális kirakodóvásár miatt. Mint meggyőződhettünk róla, egyelőre csekély sikerrel.

A főváros legnagyobb szabadtéri patikája szeretettel várja a gyógyulni vágyókat a Verseny utcai piacnak nevezett Dózsa György úti létesítmény előtt, a járdán, mindennap reggeltől késő délutánig. Valószínűleg nincs olyan kórság, amelyre a szőnyegeken, lepedőkön, rongyokon feltálalt felhozatalban ne lehetne megtalálni a megfelelő medicinát, ráadásul nyomott áron.
A retekre és szemétre bazírozott pályán nem csak pirulákat, kenőcsöket és ampullákat forgalmaznak. Az egyik kereskedőnél például szép választékot fedezhettünk fel orvosi szakkönyvekből, mondhatni, lefedte az egész tudományágat. Egyebek mellett láttunk nála kiadványt Sebészet és traumatológia, Szemészet, sőt Fül-orr-gége gyógyászat címmel, mindez nyilván egy kis segítséget nyújt a pontos diagnózishoz a bizonytalanoknak, akik így könnyebben eligazodnak a szabad gyógyszerválasztáskor.

A szezonalitásra igen érzékeny piac a szabadidős tevékenység attribútumaival is ügyesen fel van szerelve. Most, hogy itt van a nyár, feltűnően nagy a kínálat napolajakból, napszemüvegből, használt fürdőgatyából és a strandokon használatos játszószerekből, mint amilyen a labda, a frizbi és a sakk-készlet. Esőnapokra jó állapotú Kati és a Kerek Perec bakelitet, újszerű VHS-kazettákat, és halálfejjel ékesített, miniatűr játékvécét ajánlanak. Több dolgok vannak tehát, mintsem bölcselmünk álmodni képes, pedig a Kiváló Dolgozó-kitüntetésekről még nem is beszéltünk.

A Szeretem Budapestet Mozgalom aktivistái viszont távolról sincsenek úgy elragadtatva a zugpiactól, mint mi voltunk. A civilizáltabb városképért küzdő alakulat azt mondja: a tetthely, azaz a Dózsa György út elvileg – mint a legtöbb nagy útvonal – a Fővárosi Közterület-felügyelethez tartozik, de a piac előtti szakasz furcsa módon a józsefvárosi felügyeleté, tehát a fővárosiak elvileg be se tehetnék oda lábukat. A mozgalom – a vadplakáttalanításra és más kármentésekre szerveződött City Guardian nevű csapat aktivistáira hivatkozva – állítja: a kerületi felügyelet többnyire úgy intézi el az ellenőrzést, hogy ha árusokat lát a területén, akkor átküldi őket az út másik oldalára. Ezt jól tudják az árusok is, így már mindig abban a Dózsa György úti zónában árulnak, ahol ritka a számonkérés.

A káoszt tetézi, hogy a felügyeletek nagyon ritkán takarítják ki egy szuszra a területet úgy, hogy az összes árust cókmókostul bezsuppolják a szabálysértési hatóságokhoz. Szerintük ennek ugyanis nincs értelme: nagyon gyakori, hogy ilyen-olyan formai okokra hivatkozva egyszerűen elhajtják őket. A szabálysértési előadók viszont azt adják elő, hogy már nagyon ritka, amikor a közterület-felügyelet árusokkal megjelenik náluk. A civilek tapasztalata az, hogy a felügyeletek a helyszínen nem tudnak bírságolni, (mert az árusoknál nincs pénz, sőt iratok se nagyon), a feljelentés/előállítás meg macerás, ezért inkább csak elhessegetik az embereket, nincs kobzás – vagyis semmiféle szankció nincs.

Hab a tortán – teszi hozzá a civil szervezet -, hogy a józsefvárosi felügyelők munkaidő, vagyis öt óra után és a hétvégeken egyáltalán nem dolgoznak. Az eredmény: az ominózus szakaszon még nyugodtabban árulnak, és még több szemetet hagynak maguk után a zugkereskedők.

A mozgalom két lehetőséget lát a megoldásra. Az egyik: állandó hatósági jelenlét, mindaddig, amíg az árusok meg nem szokják a rendet. A másik: rendszeres őrzés ne legyen, de folyamatosan el kell szállítani az illegális árusokat árujukkal együtt a szabálysértési hatóságra, amelytől példaértékű és elrettentő bírságokat várna. A mozgalom az utóbbi verziót támogatná.

Az idén április elsején megállapodás született a közterület-felügyeleti feladatok átadásáról a fővárosi és a józsefvárosi önkormányzat között. Ennek értelmében a VIII. kerület teljes közigazgatási területén a helyi közterület-felügyelet az illetékes – közölte érdeklődésünkre a Fővárosi Közterület-felügyelet szóvivője. Janocsek Ferenc tudatta: természetesen együttműködnek a józsefvárosiakkal, megbeszélés szerint közös járőrszolgálat keretében segítik egymás munkáját.

A józsefvárosi közterület-felügyelet igazgatója határozottan visszautasítja, hogy munkatársai úgymond átküldenék az illegális árusokat a túloldalra. Biál Csaba közölte: reggeli jelenlétük szinte folyamatos, így a delikvensek minden küldözgetés nélkül is áthúzódnak olyan területre, ahol nincsenek állandó vegzatúrának kitéve. A közterület-felügyelet lehetőségeihez mérten helyszíni bírságolással, szabálysértési feljelentéssel és végső esetben előállítással igyekszik a kereskedelemnek ezt a vadhajtását visszanyesegetni. 2007-ben minden hétköznap nyolctól délig gyalogos járőr, szombat-vasárnap autós járőrszolgálat figyelte a területet, és intézkedett is. A 81 engedély nélküli árusból harmincat a Verseny piac előtti járdáról vittek be, de Verseny utcai a 84 feljelentés fele is. 156 esetben 1 256 000 forintnyi bírságot szabtak ki. Biál az előállításokról azt mondta: hajléktalan, ápolatlan, szemmel láthatóan beteg személy előállítását nem fogja erőltetni a felügyelet, mert a szállító jármű tisztítása, fertőtlenítése feleslegesen terhelné az önkormányzat költségvetését. Úgyszintén, ha a szemétből összeguberált lomokat vennék el.

Az igazgató megjegyezte: a hab a tortán az, hogy a józsefvárosi felügyelet január elsejétől december 31-ig 24 órában folyamatosan dolgozik. A mozgalom által felhozott lehetőségek alkalmazásának (folyamatos jelenlét) egyik legfőbb akadálya az, hogy Józsefváros területi méretéhez és nyolcvanötezres lélekszámához mérten annyi közterület-felügyelő van, amennyi. A kerületben több olyan közterület van, ahol folyamatos jelenlét kell vagy kellene, így igen nehéz volna a meglévő erők és eszközök egyidejű bevetése – tette hozzá Biál.