Erzsébetváros önkormányzata a Föld napja alkalmából faültetési akciót tartott a kerületi civil szervezetek képviselőivel és az érdeklődő lakókkal április 22-én 14 órakor a Dohány utcai Zsinagóga előtti Herzl Tivadar téren. Az akciót a Levegő Alapítvány bevonásával Hunvald György polgármester szervezte. A Szeretem Budapestet Mozgalom is részt vett az eseményen.

Horváth Gyula kertészeti, környezetvédelmi ügyintéző néhány gondolata a kiültetett fákról:

Celtis australis, avagy Keleti ostorfa

Terebélyes koronájú nagy díszfa, mélyen lehajló ágakkal. Kemény szürke kérge jellegzetesen bibircses. Nyugati ostorfához képest levelei keskenyebbek és erősen szőrözöttek. A keleti ostorfa levél-fonákja sűrűn molyhos. Termését a madarak szeretik, ezért hívják még MADÁRCSERESZNYÉNEK is. Kiválóan bírja a szárazságot, a szennyezett levegőt, a sóra sem annyira érzékeny, mint a többi faj, mivel a gyökerei hamar mélyre hatolnak. A fának nagyon jó a regenerálódási képessége. Tehát összefoglalva kiváló várostűrő.

Apró dús levélzetével, félgömbalakú lombkoronájával mutatós díszfa. Tökéletesen alkalmas utcai sorfásításra, mivel jól ápolható: jól metszhető és visszavágható. Ültetésére az április a legalkalmasabb hónap, mert begyökeresedéséhez magas talajhőmérsékletre van szüksége.

Nem csak a fenti kedvező tulajdonságok miatt ültettünk ki ostorfákat, hanem azon szakmai követelmény szerint, amely egy fasort dendrológiailag akkor tekint értékesnek, ha abban egészséges, értékes, fajban, korban egyöntetű faegyedek találhatóak. Mivel a Dohány utcai fasor egyedei mind ostorfák, így a fajtaválasztás nem is volt olyan bonyolult.

Erzsébetváros Önkormányzata és a Lélegzet Alapítvány támogatásának, illetve kerület összes környezetvédelmi civil szervezetének ültetési munkájának köszönhetően a kerület – mely Bp. legkisebb zöldfelülettel rendelkező kerülete – 56db díszfával lett gazdagabb. Minden egyes díszfa 2008. április végére kiültetésre kerül.

Faültetés a Herzl Tivadar téren

Faültetés a Herzl Tivadar téren