A Szeretem Budapestet Mozgalom a mellékelt tartalmú levelet küldi a napokban Malcolm Gladwell Tipping Point – Fordulópont című könyvével együtt a következő személyeknek névre szólóan címezve, ill. értesíti a sajtót.

Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök úr, Miniszterelnöki Hivatal
Takács Albert Miniszter úr, Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Demszky Gábor Főpolgármester úr, Fővárosi Önkormányzat
Hagyó Miklós Főpolgármester-helyettes, Fővárosi Önkormányzat
Bielek Péter vezérigazgató, Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.
Barna Sándor igazgató, Fővárosi Közterület-Felügyelet
A 22 budapesti kerület polgármesterei
Fővárosi Közgyűlés pártfrakció-vezetői
Több fővárosi intézmény vezetői részére

Szíves figyelmébe ajánlom Malcolm Gladwell: Tipping Point – Fordulópont című világsikerű könyvét.

A mű amerikai példákon keresztül mutatja meg, hogy látszólag jelentéktelen események hogyan tudják megváltoztatni egy-egy történet alakulását. Ennél érdekesebb azonban az aktív beavatkozás lehetősége, vagyis hogyan alakíthatjuk mi az eseményeket!

Külön is kiemelném a 142. oldalon kezdődő példát, amely New York közbiztonságának helyreállításán keresztül magyarázza meg a „betört ablak”-elméletet. Ennek lényege, hogy látszólag apró „rendetlenségek”, mint például betört ablakok, graffitik vagy akár a köztéri szemetelés olyan tényezők, amelyek a közösségre bomlasztó hatással vannak és akár komolyabb bűncselekmények elkövetésére is ösztönözhetnek.
Egy átfogó munka, a graffitik azonnali eltávolítása először sziszifuszinak tűnt, de hosszútávon önfenntartóvá vált, mára tiszták az állomások, visszaszorult a bűnözés, több jegyet váltanak a New York-i metróban.

Könnyen belátható, hogy a New York-i példa nem egyedi eset, mondanivalója praktikusan lefordítható budapesti mindennapjaink problémáira. Hogy néhány konkrét példát említsek, gondolhatunk az Örs vezér terén a buszmegállókban „kialakult” és eltűrt bolhapiacra, a Kálvin téri aluljáróban élő hajléktalanok okozta közegészségügyi problémákra, a belvárosi kereszteződésekben több helyen is „dolgozó” agresszív szélvédomosókra, a villamosmegállókat elborító cigarettacsikk halmokra, az összefirkált homlokzatokra, a városképet csúfító illegális plakátrengetegre és még hosszan sorolhatnánk. Igaz, most Budapesten elindult egy, a New-York-i példához hasonló szemlélet, munka, melyet a vadplakátok visszaszorításánál tapasztalhat.

A budapesti példák, problémák olyanok, amelyek orvoslásában Önnek is jelentős szerepe lehet. Ehhez a munkához szolgáltat példákat ez a könyv.

Tisztelettel, jó olvasást kívánva:

Szeretem Budapestet Mozgalom
2007. június
www.szeretembudapestet.hu
www.tisztabudapestet.hu