Ritka dolog történt: kiderült, hogy ki rakta le illegálisan azt a törmeléket a XI. kerületben, amelyből utóbb Budapest legnagyobb engedély nélküli szemétlerakóhelye keletkezett. A felelős a Gizella Malom építkezéséről szállította el a sittet, és annak ellenére, hogy kifizették neki a fuvart, csak egy nem túl messzire lévő újbudai helyszínen dobta le a törmeléket.

A 6-os út budapesti bevezető szakaszánál, a XI. kerületi Savoya Park közelében az utóbbi időben valóságos szeméthegy alakult ki. A “nem egészen természeti” jelenségről az Indexen már beszámoltunk , így arról is, hogy a kerületi önkormányzat is, kutatni kezdett a felelősök után , és ismeretlen tettes elleni feljelentést is tett az ügyben a rendőrségen.
Lakos Imre, Újbuda alpolgármestere arról tájékoztatta szerdán az Indexet, hogy a kerületi polgármesteri hivatal emberei alapos munkát végeztek, átvizsgálták a sittet, és olyan nyomokat találtak, amelyek egyértelműsítik, hogy ki volt a tettes. Vagyis, hogy ki rakta le először azt az építési törmeléket, amelynek megjelenése után hamarosan a lakossági, kommunális hulladék is elárasztotta a környéket. Így jött létre végül Budapest legnagyobb illegális szeméthegye.

A Soroksári út elejéről származik a sitt

Lakos Imre elmondta, hogy egy ferencvárosi építkezés, vagyis a Soroksári út elején, a Gizella Malomban zajló beruházás helyszínéről származó iratokat találtak a Savoya Park mellett, így hamarosan egyértelművé vált, hogy honnan származik az először lerakott sitt is. A Gizella Malom beruházója nem felelős az ügyben, hanem a szállítást végző cég, hangsúlyozta Lakos.
Minthogy az ügyben rendőrségi nyomozás zajlik, az alpolgármester nem nevezte meg a konkrét szállítócéget, azt azonban elmondta, hogy az érintett vállalkozás elismerte a felelősségét. Sőt, azt is vállalta, hogy kifizeti az illegálisan lerakott törmelék elszállítását.
Információink szerint a szóban forgó cég a nagyobb beruházásban csak sokadik láncszem, alvállalkozóként tünt fel.
Az Index megkereste az érintett ferencvárosi beruházás megbízóját, ott azonban nem nyilatkoztak. (A Gizella Malom, vagyis az építkezési terület több cég között van megosztva.)

Az FKF gyorsan elszállította a szemetet

Lakos Imre tudomása szerint az alvállalkozó a beruházótól, illetve a fővállalkozótól megkapta a törmelék legális lerakásához szükséges pénzt, így az alvállalkozó tettéért nem tehető felelőssé a beruházási lánc más tagja. Az Index információi szerint is az érintett megrendelők jogilag védhető helyzetben vannak, hiszen egyszerűen nem tehetnek arról, hogy egy alvállalkozó a
kifizetett szolgáltatást nem úgy hajtja végre, ahogy azt kérték tőle.
Újbuda alpolgármestere ugyanakkor elmondta, hogy köszönet illeti a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-t, amely gyorsan elszállította, illetve még mindig szállítja a hulladékot a Savoya Park mellől. Az önkormányzat egyébként vállalta a szállítás költségeit, azt nem is remélték, hogy sikerül megtalálni a valódi felelőst, és az vállalja is tettének következményeit.
Lakos reméli, hogy a büntetés – ami akár több milliós is lehet – nem marad el az ügyben, ez a rendőrségi nyomozás miatt amúgy sem valószínű, viszont minden bizonnyal az eljárás során enyhítő körülményként veszik majd figyelembe, hogy a felelősségét elismerő cég pénzbeli kötelezettséget vállalt a sitt elszállítására.
Kormos Endre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársa az Indexnek az üggyel kapcsolatban elmondta: a Savoya Park környéki eset miatt környezetkárosítás címén indult eljárás. Nemcsak az érintett céget találták meg egyébként a nyomozás során,
hanem azt a sofőrt is, aki lerakta a sittet. Az eljárás azonban folyik, ezért Kormos az érintett alvállalkozót, a szállítócéget szintén nem akarta megnevezni.