A Fővárosi Önkormányzat a Városarculati Tanácsnoki Iroda kezdeményezésére az önkormányzati választás kampányidőszakának idejére is alkalmi politikai plakáthelyeket biztosít a pártok és jelöltek számára azért, hogy megelőzze az illegális plakátolást. A Főváros ezzel a 2008. évi népszavazás, a 2009. évi EP-választás és a 2010. évi parlamenti választások alkalmával már bevált módszert követte. A fővárosi útvonalak mentén jelenleg mintegy 1700 db alkalmi plakátállvány áll a jelöltek rendelkezésére.

Az elmúlt két hétben azonban érthetetlen módon megsokszorozódott az ellopott vagy eltűnt alkalmi állványok száma. A feladattal megbízott FKF Zrt. helyszíni felmérései alapján mintegy 240 db alkalmi plakát-állvány hiányzik – ez sokkal inkább árulkodik szisztematikus lopásról, mintsem hétköznapi csínytevésről.

Az FKF Zrt. ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál az ellopott vagy megrongált plakáthelyek ügyében, az Országos Választási Bizottságánál pedig panasszal éltem. Azonnali intézkedésüket kértem az ügyben, hiszen itt nem elsősorban a károkozás mértéke a lényeg; a tényleges kár messze túlmutat az ellopott anyagok materiális értékén, és sokkal inkább a 3 éve felállított és azóta is sikeresen működő plakáthely-rendszer működését veszélyezteti.

Bojár Iván András
Városarculati tanácsnok