Bojár Iván András városarculati tanácsnok (egyben SzeBu elnök) reflektált a Zöld Baloldal főpolgármester-jelöltje, Galba-Deák Ádám nyilatkozatára, amelyet az Egységes Fővárosi Etikai Kódexszel kapcsolatban tett. Bojár szerint is az lenne a megfelelő megoldás, ha valamiféle keretek közt tartott, nyomon követhető és arányos felületen történne a kommunikáció.

A jelenlegi megoldás nem a végleges állapotot tükrözi: „Egy folyamatban vagyunk, amelyben máris komoly eredményeket értünk el, és az így megteremteni tervezett, közös alapelveken nyugvó, széleskörű hálózati működés majd alapot teremthet ahhoz, hogy a 2011-es költségvetési évtől kezdődően mind technológiai, mind költségvetési értelemben a mai német, osztrák vagy éppen olasz gyakorlathoz hasonló, minden funkcionális és városarculati igényt kielégítő rendszer léphessen életbe. Egy olyan rendszer, amelyet már a pártok tartanak fent és finanszíroznak. Az út, amin elindultunk – ha mindenki betartja a közös normát – elvezet idáig.”

A levélváltás előzménye, hogy az önkormányzati választáson induló Zöld Baloldal főpolgármester-jelöltje, Galba-Deák Ádám néhány nappal ezelőtt levelet kapott Bojár Iván Andrástól. A főváros városarculati tanácsnoka kezdeményezte, hogy a Zöld Baloldal is írja alá a választási kampány Egységes Fővárosi Etikai Kódexét. Ez a kezdeményezés az önkormányzatok által kihelyezett állványokra igyekszik szorítani a plakátolást.

A STOP-hoz eljuttatott közleményük szerint a kezdeményezés elveivel a Zöld Baloldal egyetért, de mégsem írja alá azt, mert, mint mondják, a választási kampány csak akkor lehet tisztességes, ha egyik politikai párt sem költi az adófizetők százmillióit óriásplakátokra és egyéb költséges reklámokra.

Kezdeményezik, hogy az önkormányzati választási kampányban közterületi kampányt csak az önkormányzatok kihelyezett reklámfelületein lehessen folytatni. A FIDESZ, az MSZP, a JOBBIK és az LMP képviselői mondjanak le arról, hogy drága óriásplakátokra költik pénzt! – szögezték le a portálunkhoz eljuttatott nyilatkozatban.

“Amikor az ország jelentős része még romokban az árvíz miatt, akkor senki sem örül annak, hogy adófizetők pénzét költséges kampányokra akarják költeni a parlament pártok. Legyen tisztességes politikai verseny az őszi választáson! A jelöltek alkalmassága és ne a pénz döntse el, hogy kik vezetik önkormányzatainkat a következő években!” – foglalta össze a ZB tagjainak véleményét Galba-Deák Ádám, a Zöld Baloldal elnöke.