A fővárosi politikai plakáthelyek kialakításáról küldött levelet Bojár Iván András Városarculati Tanácsnok minden párt regionális pártigazgatójának.

Tisztelt Pártigazgató úr!

2010. április 11-én, illetve április 25-én parlamenti választásokra kerül sor Magyarországon. Máris erőteljes kampány indult el. Az elmúlt húsz évben megszokhattuk, hogy a politikai pártok többet engednek meg maguknak, mint amit az egyszerű állampolgároknak szabad. Rendszerint tekintet nélkül a felületek tulajdonosai érdekeire, oda ragasztják plakátjaikat, ahová nekik tetszik. Házfalra, esőcsatornára, fára, villanyoszlopra, elektromos dobozra, buszmegállóra, stb. Ilyet mérvadó európai társadalmakban már nem lehet megcsinálni. Ha ezt egy egyszerű állampolgár tenné, felelősségvonásra számíthatna. Amennyiben nem teszünk hathatós lépéseket most az illegális politikai plakátok ellen, ebben az évben még inkább elfajulhat a politikai plakátragasztási gyakorlat. Ez igazságtalan, de szükségtelen is. Együttes munkával ugyanis megelőzhető.

A Fővárosi Önkormányzat 2007 és 2009 között több alkalommal alkotta meg azt a politikai plakátragasztásra vonatkozó fővárosi szabályrendszert, aminek segítségével olyan előremutató gyakorlat kialakítása volt a cél, amellyel a kampányidőszakokban alkalmi és kizárólagos plakátragasztási helyeket biztosít a Főváros a pártok számára. Ennek eredményeképpen ebben a két évben lényegesen javult a plakátragasztási gyakorlat. Bojár Iván András városarculati tanácsnok javaslatára a 2010. évben esedékes választásokra való felkészülés jegyében elkészült az egységes fővárosi plakáthely-térkép, így a pártok – a főváros és a kerületek által biztosított felületeken – átlátható módon, előre megtervezett formában és nyomon követhetően használhatják az ideiglenes és csakis kampány célokra használható hirdető-berendezéseket, a választást megelőző és az azt követő időszakban. Ezeket a címeket a választáson résztvevő pártokkal, iránymutatásaik és javaslataik alapján folyamatos egyeztetéssel közösen alakítottuk ki.

A plakáthely-térkép – figyelembe véve a pártok igényeit – mintegy 1000 fővárosi és 2525 kerületi helyszínt jelöl meg a pártok számára. A fővárosi hirdető-berendezések legyártását, kihelyezését, letakarítását, cseréjét és begyűjtését a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. koordinálja. A kihelyezések már meg is kezdődtek. A plakáthely-felületek folyamatos monitoringja is megoldott annak érdekében, hogy a pártok szabályszerűen, a lakosság és egymás érdekeit szem előtt tartva, példamutató módon plakátoljanak, és tartózkodjanak az illegális politikai plakátolás gyakorlatától.

A Fővárosi Önkormányzat határozottan fellép a politikai vadplakátok ellen és a korábbi gyakorlatnak megfelelően, a mostani alkalommal is az 5/1998. (II.27.) Főv. Kgy. Rendelet, valamint a választási eljárásról szóló törvény 42.§ (4) bekezdése értelmében az illegálisan kihelyezett politikai hirdetések eltávolításra kerülnek, függetlenül attól, melyik párt helyezte ki azokat. A választási törvény vonatkozó bekezdése értelmében az önkormányzatok (ez esetben a Fővárosi Önkormányzat) törvényi felhatalmazást kaptak arra, hogy rendeletben műemlékvédelmi, környezetvédelmi okból egyes középületeken vagy a közterület meghatározott részén megtilthassák választási plakát elhelyezését.

A fővárosi és kerületi helyszínek listája csatolva található, a Google térkép hamarosan felkerül a www.budapest.hu oldalra.

A mellékelt táblázatban lilával jelölt címek, olyan területeket jelölnek, amelyek fővárosi illetőségűek.

A fővárosi hirdető-berendezések kihelyezése e hét (8.) végéig megtörténik.

Köszönettel és üdvözlettel: 

Bojár Iván András
városarculati tanácsnok