A levél előzménye: Stop.hu

A Szeretem Budapestet Mozgalom a következő tartalmú levelet küldte a Demokratikus Hálózatnak.

Tisztelt Demokratikus Hálózat!

Nektek most, de korábban a Fidelitasnak is elküldtünk egy hasonló tartalmú levelet. A hírekből azt halljuk, hogy ellenmatricázást, plakátolást terveztek a Fidelitas felhívásávaival szemben. Kérjük a Demokratikus Hálózat tagjait, hogy ne ragaszttassák ezt a gyönyörű várost! Köszönjük szépen! Küldjük a Fővárosi Önkormányzat felhívását, és egyben egy jogász véleményét is, mivel a bejelentés és felhívás kimeríti a felbujtás fogalmát is.

A 48/1994. (VIII.1.) Főv. K.gy. rendelete a főváros köztisztaságról 15.§ (2) bekezdés szerint a nem kijelölt helyen elhelyezett, továbbá idejétmúlt vagy megrongálódott hirdetményt elhelyezője, az elhelyező; személye ismeretének hiányában az köteles azonnal vagy a meghatározott határidőn belül eltávolítani, akinek az érdekében a kihelyezés történt.

Ez nem kijelölt helyen történő elhelyezés (nincs is kijelölve hely), másrészt nincs meghatározott határidő (ez van választási plakátoknál). Tehát a kezdeményező köteles azonnal eltávolítani. (Az ő érdekében történt.) A 17.§ (1) bekezdés r) pontja szerint: szabálysértés követ le és 30 ezer Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki nem a kijelölt helyen elhelyezett, továbbá az idejétmúlt, vagy megrongálódott hirdetményt a meghatározott határidőn belül nem távolítja el. Tehát a kezdeményező felbujtó és bírságolható a 218/1999. (XII. 28. ) korm. r. 8. (1) bek. b) pontja alapján (50.000 Ft-ig) és a fővárosi rendelet alapján (30.000 Ft-ig).