Bojár Iván András Városarculati Tanácsnok az alábbi levelet írta az egyik legnagyobb ingatlanforgalmazó, a Duna House Holding Kft. vezetőinek, amely cég irodái a tapasztalatok szerint jelenleg az egyik legismertebb illegális plakátragasztókká váltak Budapesten.

Budapesten érezhető a változás az illegális plakátok frontján. Megszűntek a nagyméretű színes plakátok, nem találjuk már az autós iskolák plakátjait sem, de az ingatlanforgalmazók egy része, s itt sajnos élen jár a Duna House, még mindig nem hagyott fel ezzel a hirdetési eszközzel.

A Szeretem Budapestet Mozgalom a következő hónapokban demonstrációkat szervez azon cégek irodái előtt, akik továbbra is rondítják Budapestet, és illegális hirdetési formákat használnak.

Szeretem Budapestet Mozgalom

iktatószám: 92/2008.BIA


Guy Dymschiz és Doron Dymschiz
ügyvezető igazgató urak részére

Duna House Holding Kft.
1072 Budapest Rákóczi út 42. X. em.
EMKE Irodaház

Tisztelt Ügyvezető Igazgató Urak!

Bizonyára mint a város polgárai, Önök is szembesülnek azokkal a problémákkal, amelyekkel nap mint nap mindannyian: a városi környezet anomáliáival, a közterületek mindannyiunk mentális közérzetét rontó állapotával, az illegális plakátok tömegével, az igénytelen falfirkákkal.

A Fővárosi Önkormányzat vezetésének határozott szándéka, hogy meghallva a városlakók panaszait, valamint felkarolva a civil kezdeményezéseket, megtisztítja a várost a közterületeken, épületeken, hidakon, műtárgyakon, városszerte mindenütt fellelhető, mindent belepő illegális plakátoktól, hirdetésektől.

Ezen a területen az elmúlt évben számos eredményt értünk el: megtisztítottuk a várost a vadplakátoktól, a villanyoszlopokat biztonsági festékkel láttuk el. Ezen felül Közgyűlési határozat született arról, hogy alkalmi, például népszavazási plakátok kiragasztására alkalmas eszközök kerüljenek ki a város nagyobb közlekedési csomópontjaiban. A frakcióvezetők közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben önkéntesen lemondtak az eddig alkalmazott vadplakátozási gyakorlatról és vállalták, hogy kampánystratégiájukban nem alkalmazzák a szabálysértő vadragasztási gyakorlatot.

A még hatékonyabb célok elérése érdekében jogszabály-módosítást is kezdeményeztünk, amelynek lényege, hogy a korábbinál lényegesen szigorúbb és elkerülhetetlen felelősségre vonásra lesz lehetőség. Minden olyan céget, szervezetet megkeresünk, amelyek illegálisan ragasztanak és felszólítjuk őket legális módszerek alkalmazására. Ezek mellett a Fővárosi Közterület-felügyelet a szabálysértési hatóságokkal közösen jár el a plakátok megrendelői ellen is, s ebben a munkában különböző civil szervezetek is részt vesznek.

Az eddigi plakát-mentesítési munka során nem csak az illetékes szervezetek találkoztak gyakran az Önök cégének illegálisan kihelyezett plakátjaival, hirdetőcéduláival, de számos civil bejelentést is kaptunk ez ügyben. A korábban elharapódzó vadragasztási gyakorlatban mindannyiunk – kisebb nagyobb mértékben részes. Történik ez talán abban a félreértésben, hogy a vadragasztás, az illegális köztérhasználat esetleg nem is jogszabályellenes tevékenység. Ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy egy következetes várospolitika látható eredményei hatására, tartósan az Ön által képviselt cég arculatának sem tehet jót, ha nevük több rétegben egymásra ragasztott papírfoszlányokon, letépett papírcafatokon jelenik meg, főként, ha ezzel szennyezik a környezetet, illetve károsan hatnak a lakosság közérzetére.

Nem tartjuk megengedhetőnek, hogy az illegális helyeken kiragasztott plakátok ellepjék a várost és műemléképületeken, fatörzseken, kirakatokon, villanyoszlopokon, utcabútorokon súlyos mértékben rondítsanak a város arculatán. Végső soron ugyanis ez a jelenség is a város, mindannyiunk kulturális és mentális létének megjelenése – csak éppen negatív formában.

Arra kérem Önöket tisztelettel, hagyjanak fel ezzel az eddig is csak illegálisan gyakorolható hirdetési móddal, és célcsoportjaikat más, legális, környezetbarát és esztétikusabb módon szólítsák meg. Felkérem Önöket továbbá, hogy szerződéseikben ezentúl külön rendelkezzenek arról, hogy cégük hirdetései nem jelenhetnek meg vadplakátozás formájában. Bízom benne, hogy a továbbiakban nem alkalmazzák ezt az illegális módszert és figyelembe veszik a Főváros és a lakosság érdekeit.

Megértésükben bízva várom szíves visszajelzésüket.

Üdvözlettel:

Bojár Iván András
városarculati tanácsnok