Bojár Iván András városarculati tanácsnok a következő tartalmú levelet küldte azon belső kerületi polgármestereinek, ahol egyáltalán nem, vagy csak elfogadhatatlan mértékben történik a vadplakátok felszámolása.

Sajnos vannak olyan kerületek, ahonnan még válasz sem érkezik a Szeretem Budapestet Mozgalom leveleire, vadplakát felszámolása az pedig egyáltalán nem történik, maximum szedegetés néha-néha. Olyannak tűnnek lassan ezek a kerületek, mintha nem is Budapesthez tartoznának! Elég összehasonlítani egy tiszta és rendezett, vadplakátoktól mentes kerületet és a mellettük levő másik utcában már ott vannak a plakátok, sokszor több centiméter vastagságban. Legális falak kihelyezését már említeni se merjük.

Budapest Főváros
II. Kerületi Önkormányzata, Dr. Láng Zsolt
VI. Kerületi Önkormányzata, Verók István
IX. Kerületi Önkormányzata, Dr. Gegesy Ferenc
XIII. Kerületi Önkormányzata, Dr. Tóth József


Tisztelt Polgármester Úr!

Mint ahogy Ön is tudja, a Fővárosi Önkormányzat – ezen belül a Városarculati Tanácsnoki Iroda – tavaly tavasszal nagyszabású kampányt indított a lakosság komfortérzetét, közérzetét rendkívüli mértékben negatívan befolyásoló, a városképet romboló illegális plakátokkal, különféle ragasztmányokkal szemben. A Főváros civil kezdeményezéseket felkarolva és civil szervezetekkel együttműködve pár hónap alatt szemmel látható eredményeket ért el: Budapest utcái, lámpaoszlopai megtisztultak a vadplakátoktól. Ezt az eredményt mindenekelőtt azzal értük el, hogy sikerült összehangolt akciót intéznünk a módszeres vadplakátolás gyakorlata mögött álló illegális cégekkel szemben, amelyek akciónk nyomán elveszítették gazdasági létalapjukat, megbízói bázisukat.

Ez a helyzet azonban csak úgy tartható fenn, ha a kerületek is megfelelően takarítják az utcákat, lámpaoszlopokat, illetve, ha következetesen büntetik az illegálisan plakátozókat. Van ugyanis a vadplakátozásnak egy másik fajtája, amelyet zömében kisebb vállalkozások, ingatlanközvetítő irodák, költöztető cégek, nyelv-és autósiskolák gyakorolnak, s amelyek városszennyezési célpontjai kevésbé a Főváros által ellenőrzött, karbantartott főutak, terek. Többnyire kisebb utcákban közlekedési oszlopokon, esővíz ejtő csatornákon, elektromos dobozokon jelennek meg.

Az Iroda szoros együttműködést alakított ki többek között a City Guardian Bt-vel, amelynek munkatársai a Főváros megbízásából napi rendszerességgel takarítják le a vadplakátokat, valamint jelentést tesznek számunkra, hogy merre találhatóak illegálisan kihelyezett plakátok a városban. Az ő munkájuk és saját tapasztalataink alapján sajnálattal láttuk, hogy az Ön kerülete nem takarítja, illetve nem plakátmentesíti megfelelően a belvárosi területeket. Ez pedig negatívan hat, nem csak a lakosság komfortérzetére, áttételesen pedig a biztonságérzetére, de turisztikai szempontból is kifejezetten káros. Alkalmat ad arra, hogy a hozzánk látogató külföldiekben rólunk, magyarokról, budapestiekről negatív megítélés szülessék.

A Főváros a rendelkezésére álló eszközökkel harcol a vadplakátok ellen, de az Önök együttműködése nélkül nem érhetünk el hosszú távú eredményeket. Összefogás nélkül minden lépésünk csupán pénzkidobás.

Ezért tisztelettel javaslom Polgármester Úrnak, hogy vizsgálja felül, mit tehet kerülete annak érdekében, hogy az illegális plakátok eltűnjenek, helyreálljon a köztisztaság és ennek érdekében a megfelelő jogi lépések is előkészítésre kerüljenek. Ennek érdekében, az együttműködés különféle szintjein, a Főváros fölajánlja segítségét is az Önök számára.

Figyelmét és együttműködését előre is köszönöm és várom mihamarabbi válaszát.

Tisztelettel:

Bojár Iván András
városarculati tanácsnok