Bárkay Tamás • 2008. február 2.

Az erzsébetvárosi önkormányzat megrongálja a kerület házait: csak a vakolattal együtt levakarható enyvvel ragasztatja fel a népszavazási hirdetményeket a homlokzatokra, saját rendeletét is megsértve – hívta fel a figyelmet a Szeretem Budapestet mozgalom, amely felkéri a helyi jegyzőt: változtassanak a lehetetlen gyakorlaton.

Illegális népszavazási plakátok Budapesten

Levakarhatatlan ragasztóval tetteti fel a VII. kerület utcáira – beleértve a társasházak homlokzatát – az Országos Választási Bizottságtól (OVB) kapott népszavazási plakátokat a helyi önkormányzat, saját rendeletét is megsértve, ráadásul nem először – állítja a kulturáltabb városképért küzdő Szeretem Budapestet mozgalom. A civil szervezet titkára azt mondja: a hirdetmények csak a homlokzatfestés megrongálásával távolíthatók el, márpedig a kerület aligha vállalja magára a helyreállítás és az újrafestés költségeit. SzeBu szerint az eredmény kétféle: vagy az idők végezetéig a falakon éktelenkedik a plakát nyoma (amint az a kerület fájdalmasan sok pontján megfigyelhető), vagy a lakóknak kell állniuk a kiadásokat (ami nem várható el tőlük).

A mozgalom titkára erre az elfogadhatatlan gyakorlatra a helyi jegyzőnek írt levelében hívja fel a figyelmet: az önkormányzat a közterületek védelmében folyamatosan harcol az efféle plakátolás ellen, maga viszont nem először teszi ugyanezt – dacára annak, hogy a helyi rendelet egyenként felsorolja azokat az utcabútorokat, amelyekre választások és népszavazások alkalmával használandó hirdetmények és a pártok hirdetései kerülhetnek. 2006-ban egy magánszemély már írt a kerületnek egy hasonló levelet – e szerint eredménytelenül. A mozgalom azt kéri: ha a kerület képtelen betartani a saját rendeletét, vagyis a plakátolásnak ezt a “primitív módját” választja, legalább szerezzen más ragasztót, olyat, amit rongálás nélkül el lehet tüntetni.

A Szeretem Budapestet titkára megjegyzi: a törvény sehol sem írja, hogy mások tulajdonát megrongálva kell feltenni a választási hirdetményeket.

Medgyesi Judit aljegyző érdeklődésünkre közölte: azonnal intézkedik, hogy a hirdetmények kirakására szerződött kht. emberei haladéktalanul szedjék le a rossz helyre kitett plakátokat. Elmondta, hogy a regula szerint csak az önkormányzati tulajdonú épületekre és olyan társasházakra tehetik ki a plakátokat, ahol a lakók ebbe beleegyeztek. Megjegyezte: a helyi utcabútorokra ez a plakát nem fér rá, megcsonkítani pedig tilos őket.

A kerület egyébként 300 hirdetményt kapott az OVB-től – szerencse, hogy ebbol egyelőre keveset tettek fel, a plakátolás ugyanis a héten kezdodött el – tette hozzá az aljegyző.