2007. május. 17. 10 óra Nagymező utca.

A városvezetők nyilatkozatai

A Tiszta Budapestet egy olyan mozgalom, melynek célja, hogy jogi és hagyományos eszközökkel megtisztítsuk várost az illegális plakátoktól. A kezdeményezésben a Fővároson, a Szeretem Budapestet mozgalmon az ELMŰ Nyrt-n, kívül több cég, és több tucat magánszemély is részt vesz.
A vadplakátok a város szinte minden területén megtalálhatóak. Hirdetnek rajtuk kulturális programokat, ingatlanokat, szolgáltatásokat. A hirdetők köre igen kiterjedt. Vannak magánemberek, néhány fős vállalkozások, de országos ismertségű, sőt világcégek is.

A közös bennük, hogy ez a hirdetési módszer illegális.

A Fővárosi Önkormányzat régóta „sziszifuszi” küzdelmet folytat az illegális plakátok ellen. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis hiába érik tetten a rendőrök, vagy közterület-felügyelők a plakátragasztókat, a szolgáltatás megrendelőjét, például a koncert szervezőjét, nem tudják felelősségre vonni.

Három fronton indítunk támadást!

1. A megfelelő törvényi és rendeleti háttér kikényszerítése, ami egyben visszatart és szankcionálhatóvá teszi az illegális plakátragasztást.

2. Erre szakosodott cégek és civil szervezetek bevonásával rendszeres takarítás, kaparás megszervezése, hogy amit ma felragasztanak, másnapra letakarítsák.

3. Nyilvánossá tesszük, hogy kik piszkolják a várost. Tudatosítjuk, hogy a ragasztás törvénytelen.

Első pillér:

Felterjesztési jogommal élve levélben fordultam Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszterhez, hogy módosítsa a szabálysértésekről szóló kormányrendeletet. A javaslat szerint a jövőben szigorú és elkerülhetetlen felelősségre vonás várna mindazon hirdetőkre, akik a plakátok felragasztását megrendelték. Ezen felül változna a jelenleg visszatartó erővel nem bíró maximálisan 30 ezer forintos pénzbírság összege is. Százezer forintra emelkedne. A javaslat tartalmazza azt is, hogy az, aki az engedéllyel kihelyezett hirdetéseket a hirdetett eseményt követő 5 napon belül nem távolítja el, szintén pénzbírságra számíthat. Amennyiben a hirdető nem gondoskodik a plakátok eltávolításáról, annak költségei is a megrendelot terhelik. A szabálysértési eljárást korábban a helyi önkormányzatok és a közterület-felügyeletek folytatták le, változás az is, hogy a módosítás elfogadását követően erre a rendőrségnek lesz lehetősége. A módosításnak köszönhetően várhatóan kevésbé lesz vonzó az illegális plakátokon történő hirdetés a megrendelők számára.

Második pillér:

A rendszeres takarítás, amelyet most mi is végzünk. Erre a jövőben is fogunk költeni, de tudni kell, hogy ilyen esetben az adófizetők pénzéből fizetünk mások helyett, akiknek ráadásul többnyire anyagi hasznuk is származik az illegális hirdetésekből.

Harmadik pillér:

Tudatosítjuk mindenkiben, hogy az ilyen plakátok elhelyezői és megrendelői is szabályt sértenek. A rendszeresen hirdetők szégyenlistáját a mától működő www.tisztabudapestet.hu honlapon olvashatják. Ez a lista folyamatosan bővül, tehát várjuk a budapestiek ajánlatait, ötleteit is. A nemzetközi fogyasztóvédelem egyik sikeres eszköze az ún. „name and shame” módszer. Azaz a büntetés mellett meg is nevezik a fogyasztókat megkárosító cégeket, „feketelistákat” tesznek közzé azok neveivel. A jövőben mi is így járunk el. Nemcsak a hirdető cégek, hanem a plakátokon szponzorként szereplő cégek nevét is nyilvánossá tesszük a honlapon.

Arra bíztatom Önöket, hívják fel ezeket a cégeket és kérdezzék meg őket, tudnak-e arról, hogy a nevük és a logójuk illegális plakátokon szerepel! Nem hiszem, hogy egy nemzetközi hírnevű autógyár vagy benzintársaság jó reklámnak tartja, hogy vadplakátokon szerepel a neve. Ők ugyan csak egy kulturális eseményt, koncertet támogatnak, de biztos vagyok abban, hogy szponzorációs pénzeiket nem a törvénytelen és a városképet elcsúfító plakátok kihelyezésére szánták. A céget ugyanis így lejáratják, rossz színben tüntetik fel. Higgyék el, nincs az az igazgatóság, aki erre pénzt áldozna.

Épp ezért felkérésemre Bojár Iván városarculati tanácsnok úr levélben fordul az érintett a cégek vezetőihez, amelyben arra kérjük őket, hogy szerződéseikben kössék ki, hogy az adott rendezvény illegális plakátokon történő reklámozásához nem járulnak hozzá. Erre kérjük a nagyobb rendezvényszervezőket, szolgáltató vállalkozásokat is, akiknek a megbízásából szinte a nap 24 órájában ragasztják a plakátokat Budapest utcáin. Ez utóbbi cégek a cégek jól működő, komoly költségvetéssel dolgozó vállalkozások, akik a profitjukat növelik a már-már iparszeru, de viszonylag olcsó hirdetési módszer alkalmazásával. Úgy tudjuk, a vadplakátolásban érintett cégek egymás plakátjait ragasztják felül, csakhogy minél több pénzt sajtolhassanak ki a megrendelőkből.

Nem tagadjuk, hogy fővárosi színházak, kulturális intézmények rendezvényeit is gyakran plakátolnak ki. Épp ezért a nagyobb cégek, rendezvényszervezőkön kívül saját intézményeinket is felszólítjuk oket az illegális plakátolás bojkottjára. Az intézményeinken kívül számos kulturális rendezvényt, fesztivált támogatunk. Közülük sokkal illegális plakátokon találkozunk.