Tegnap lezajlott a Budapest Szíve program keretében a falfirka-mentesítéssel és az Anti-Graffiti Group kisfilm pályázatának díjátadójával egybekötött sajtótájékoztató, melyen dr. Szeneczey Balázs főpolgármesteri kabinetfőnök és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója számolt be a falfirkákkal kapcsolatos eredményekről, további tervekről. A rendezvény házigazdája Kőváry Anett, a Class FM Morning Show hírszerkesztője volt. Az eseményen a SzeBu is részt vett.

Szenecey, Vitézy és Kőváry

Szeneczey, Vitézy és Kőváry

A Budapest Szíve program a takarítóakciók mellett megelőzésre is nagy hangsúlyt fektet: a SzeBu szervezésében és a BRFK részvételével eddig tíz fővárosi középiskolát kerestek fel, hogy a tagelésről, és annak jogi következményeiről beszéljenek a fiataloknak. „Sokan talán avantgárd művészetnek tekintik a graffitit, de a köztulajdon pusztítása nem lehet az önkifejezés eszköze, a józan paraszti ész zsinórmértékével kell néznünk ezt a jelenséget is” – hangsúlyozta Szeneczey Balázs, akik szerint a tiszta, firkától mentes város kép közös érdek, ezért mindenkinek jeleznie kell, ha új tageket lát valahol, hiszen a figyelmen kívül hagyott firkát nagyon gyorsan újak követik. Hozzátette még: “Az elmúlt évben a Fővárosi Közterület-fenntartó elkülönítetten 125 millió forintot kapott annak érdekében, hogy a mentesítést minél szélesebb körben elvégezze, és egy monitoring rendszert tudjon kialakítani. Utalnék arra az összefogásra, amely ezt a témát jellemzi, és amelynek fontos szereplői természetesen a BRFK, a Közterület-fenntartó, az újonnan bevont Közterület-felügyelet és emellett nyilván a civil társadalom tagjai is, akiknek prominens képviselői között szerepel a Szeretem Budapestet Mozgalom is. Ennek a civil kurázsinak az aktív részvételét szeretnénk nagyon megköszönni.”

Szenecey Balázs beszél a falfirkákról

Szeneczey Balázs beszél a falfirkákról

Minden korábbinál szigorúbb fellépést ígért a tagelőkkel szemben Vitézy Dávid: emlékeztetett rá, hogy az új Büntetőtörvénykönyv kevésbé engedékeny a rongálókkal szemben, mint elődje, a BKK minden esetben feljelentést tesz a rendőrségen, és továbbküldi a firkálókról készített felvételeket is. A buszokat szintén tagmentesítené a BKK, cserélhető védőfólia segítségével. Vitézy azt is elmondta, hogy összesen 25 millió forintot szántak az Astoria és a Március 15. tér közötti házak megtisztítására, a buszok ablakára szánt védőfólia pedig járatonként néhány tízezer forintba kerülhet.

Vitézy Dávid: Mit tehet a BKK?

Vitézy Dávid: Mit tehet a BKK?

A sajtótájékoztató szervezői ezután közös tisztogatásba kezdtek, s némi segítséggel le is takarítottak néhány összefirkált felületet.

Vitézy és Szenecey felveszi a kesztyűt

Vitézy és Szeneczey felveszi a kesztyűt

Eltűnnek a falfirkák

Eltűnnek a falfirkák

A SzeBu, a BKK és a Főváros együtt takarít

A SzeBu, a BKK és a Főváros együtt takarít

Szenecey a nagynyomású tisztítóval

Szeneczey a nagynyomású tisztítóval

Vitézy és a nagynyomású tisztító

Vitézy és a nagynyomású tisztító

A program részeként kihirdették a kisfilm pályázat eredményeit is: az első díját, egy IPhone-t Reichert Rudolf nyerte, a legtöbb szavazatot kapó kisfilmnek járó díjat, egy IPod Nano-t Simon Rita kapta.

Az első helyezett

Az első helyezett

A SzeBu által felajánlott különdíjakat, a húszezer forint értékű Tisza cipő vásárlási utalványt Gulyás Csaba, míg a tízezer forint értékűt Hobok Áron kapta.

A SzeBu különdíjasa

A SzeBu egyik különdíjasa, Hobok Áron

A kisfilmeket itt megnézhetitek. Gratulálunk mindenkinek!