Bojár Iván András városarculati tanácsnok (egyben a Szeretem Budapestet Mozgalom elnöke) tegnap az mtv Prizma c. műsorában nyilatkozott a jelenlegi falfirka helyzetről, a megoldásokról és egy érdekes városszépítő projektről. Ismerjük a modern nagyvárosi csendéletet: falfirkák a házfalakon, az aluljáróban, a műemlékeken. A firka egy olyan jelenség, amely a többség számára rengeteg bosszúságot okoz, de a graffitiző fiatalok alkotási vágya ettől nem csökken. Nemcsak nekünk, de egy külföldi számára is rossz üzenetet hordoz, ha a falak össze-vissza vannak firkálva.

A főváros 360 millió Ft-ot költ arra, hogy eltűntesse a falfirkákat a városból. Ebben a munkában nemcsak a kerületek, a letakarító cégek, hanem a Szeretem Budapestet Mozgalom is szoros partnerük. Bojár Iván András már évekkel ezelőtt hadat üzent a falfirkáknak, amikor 2008. szeptemberében a Szeretem Budapestet Mozgalom aktivistáival nekiálltak a Nagykörút letakarításának. Ezt több akció is követte, többek között Budapest emblematikus építményének, a Lánchídnak a letakarítása. Sikerült eredményeket elérni, de sajnos a megtisztított falakra hamar visszakerülnek a tagek.

Az alacsony büntetési tételek sem rettentik el a firkászokat – ez ellen nemcsak a Városarculati Tanácsnoki Iroda, de a Szeretem Budapestet Mozgalom is markánsan fellép, több jogszabálymódosítási anyagot küldtek már az illetékes minisztériumoknak, most is ilyenen dolgoznak. A szülők felelőssége és a kártérítési kötelezettség is fontos szempont lehetne a hosszú távú megoldásban.

Sajnos a legál falak számának növelése sem jelentene végleges megoldást, az illegalitás romantikája mindig vonzó lesz a fiatalok számára. A meglett graffitisek azonban már másra vágynak. És létezik ilyen lehetőség, ez a Színes Város projekt, melyet a Világ- Kép Kulturális Egyesület indított el, akik rájöttek, hogy civilként is tudnak tenni a környezetért. Vasarely „Színes város” c. könyve alapján dolgoztak, a projektre a Főváros és a támogató cégek is lecsaptak. Egyelőre három fővárosi helyszínre kaptak engedélyt: Flórián téri aluljáró, Moszkva tér, V. kerületi Tűzoltóság tűzfala.

Bár a falfirkákat sokan ellenzik, a street art műfaja vonzó, máris sok óvoda, iskola keres olyan graffitiseket, akik a lerobbant állapotban lévő épületeket, falakat színekkel, tartalommal töltenék meg és a művészek az önkormányzatok jelentkezését is várják, üres tűzfalak és újabb legál falak kijelölése érdekében. Nem lehet tudni, hogy meddig lehet visszatartani firkászokat attól, hogy ezeket az új felületeket ne rondítsák össze, ezért nagyon fontos, hogy ráébresszük őket saját felelősségükre, melyet a Szebu egy kisfilmben is megfogalmazott, a Nagykörúti falfirka-mentesítési akció kapcsán.

A Prizmában bemutatott riportot itt megnézhetik: Összefirkált falak: Nagyvárosi csendélet