A tavalyi évet nyugodtan lehet a budapesti graffitisek fekete évének nevezni. A BRFK-n belül külön központi nyomozócsoport állt rá a falfirkálásokra, sorra göngyölítik fel a graffitis bandákat. Készül a büntető törvénykönyv módosítása is, önálló bűncselekmény lehet a graffitizés. A rendőrök becslése szerint 400-500 graffitis működik Budapesten, 80-100 bandába szerveződve. A csoportok tagjainak van külön graffitis becenevük (tag-nevük), amelyeket filctollal, festékszóróval firkálnak a falakra, tömegközlekedési járművekre.

Nahalkó József, a BRFK gyermek- és ifjúságvédelmi osztályának vezetője elmondta, hogy tavaly év elején állt fel a külön központi nyomozócsoport, azóta 27 bandát sikerült felgöngyölíteni, és a szám tovább növekszik. A falfirkászok már tartanak az egységtől, el is nevezték graffitikommandónak.

Évente 4-5 milliárdra teszik a kárt

Az elmúlt években ébredt rá a fővárosi önkormányzat és a rendőrség, hogy a graffitisek évi 3-4 milliárd forintos kárt okoznak az ingatlanokban, további milliárdokat a MÁV-nál és a BKV-nál. Az összeget a takarítási, helyreállítási költségekből, vagy ezek elmaradása esetén azok becsült költségéből számították ki. A helyreállítás ugyanis mindig a sértettől függ. A magánszemélyek maguk dönti el, bejelentik-e, eltávolítják-e a falfirkákat, sok esetben ez elmarad. Köztulajdon esetében pedig az adott intézmény költségvetésének a függvénye, azaz sokszor nincs pénz rá.

A MÁV és a BKV, ahogy lehet, igyekszik letakarítani a graffitiket. A fővárosi önkormányzat azonban nem tud minden falfirkát eltakarítani, még akkor se, ha több százmillió forintot költenek a turisztikai és a forgalmi szempontból fontos helyek megtisztítására.

A követendő példa London vagy Párizs városa lenne, ahol egy belső, belvárosi zónán belül állandó ügyelet működik: 24 órán belül eltávolítják a falfirkákat. A graffitisnek egyszerűen nem éri meg fújni, olyan gyorsan eltűnik az alkotás. Az ötlet bevált, a falfirkák a két nagyvárosban jobbára a külvárosba szorultak ki. A graffitisekkel korábban mindig az a kerületi kapitányság foglalkozott, ahol a falfirkát éppen megtalálták. A központi nyomozócsoport felállítása óta egy kézbe került minden adat. A nagy értékű rongálásokkal, például a műemlékek összefirkálásával is a graffitikommandó foglalkozik.

Megszülettek az első jogerős ítéletek

Jelenleg 20-25 graffitis ellen folyik büntetőeljárás, mondta Nahalkó József. A nyomozás legtöbb esetben vádemelési javaslattal végződött, de született már jogerős ítélet is. A legutóbb nyolc hónapot kapott egy graffitis, két évre felfüggesztve, más esetben többszázezres pénzbüntetést szabtak ki. Olyan, például műemlékrongálással kapcsolatos ügy, amiben igazán kemény büntetés várható, még nem volt egyelőre. További kellemetlenséget jelenthet a lebukott graffitis számára, hogy egy jogerős bírósági ítélet után a károsult benyújthatja kártérítési igényét. A bécsi közlekedési vállalat például még meg se várta az ítéletet, már benyújtotta több millió forintos igényét két magyar falfirkász, Rocco és Etil ellen, akiket Bécsből hazafelé, a Kelenföldi pályaudvaron fogtak el a budapesti rendőrök, miután kint összefújtak több tömegközlekedési járművet.

Van olyan budapesti graffitis, akit már 160 rendbeli rongálással vádol a rendőrség. Nyomoznak egy másik csoport ellen, akik a frissen felújított Szabadság hidat firkálták össze közel 30 helyen, rögtön az átadás utáni estén.

Igazságügyi írásszakértők is vizsgálják a graffitikat

Nahalkó József elmondta, hogy a nyomozások során egész csoportokat göngyölítenek fel, de a felelősséget külön-külön vizsgálják. Az elmúlt egy évben összeállt egy olyan, egyre bővülő adatbázis és nyilvántartási rendszer a feljelentések alapján, hogy a nyakon csípett graffitist visszamenőlegesen is szembesíteni tudják a munkáival. Ha letagadja azokat, akkor igazságügyi írásszakértőt is felkérnek a bizonyításhoz.

Az azonosítást segíti, hogy a bővülő nyilvántartás nemcsak a megszokott adatokat tartalmazza a graffitisok esetében, hanem a firkász tag-jét, azaz a fújáskor használt becenevét is. A nyomozás során használnak titkos módszereket is, ismerte el Nahalkó József, de nagy segítséget kapnak a térfigyelő kamera-hálózattól is.

Az emberek jelentős része segít a rendőröknek, hamar jelzik, ha akcióba kezd egy festékszóróval. Előfordult azonban az ellenkezője is egy lakótelepen, amikor egy graffitis egy böhöm háti permetezővel felszerelkezve hosszasan készítette a művét, mégis mindenki szó nélkül elsétált mellette.

A büntetési tételek az értékhatártól függően emelkednek. A falfirkálás 20 ezer forintos értékhatár alatt szabálysértésnek minősül. Az ennél nagyobb, de még kisebb kárnak számító rongálás egy évig, a nagyobb pedig (például műemlék, temető, templom fala) 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Ugyanez jelentős kár esetén 5 évre növekszik (jelentős kár lehet például Parlament falának megrongálása nagyobb felületen).

A falfirkálás bekerülhet a böntető törvénykönyvbe

Elképzelés szerint a graffitizést beemelik a BTK-ba, mint bűncselekményt, közölte Nahalkó József. Így a speciális jelenségeket is jobban el lehet különíteni majd. Most például teljesen egy kalap alá veszik a street art-ot és a rongálást. (Angliában nemrég védetté nyilvánították azokat a falakat, ahol a Banksy nevű graffitis street art képei találhatók.) A tapasztalatok szerint a budapesti graffitisek zöme a 13-17 éves korosztályból áll. Jellemzően középosztálybeli gyerekek, a nagyon szegény rétegekből egyáltalán nem, a gazdagabból meg elvétve fordulnak meg közöttük. Két csoportra oszthatóak.

Az egyik csoportba tartozók inkább a művészi, alkotói hajlamaikat próbálják meg kiélni a házfalakon. Nahalkó József elmondta, hogy találkoztak olyan háromdimenziós jelentet ábrázoló rajzzal is, ami még a rendőrök elismerését is kivívta. Úgy próbálnak meg kitűnni, hogy olyan helyre fújnak, ahol mindenki látja. Tapasztalat szerint őket megelőzési, utógondozási programokkal lehet kezelni.

A másik csoportot inkább az agresszivitás, durva, deviáns viselkedés jellemzi a hatósági tipizálás szerint. Vandalizmussal, minél meghökkentőbb helyen elkövetett rongálásokkal próbálják felhívni magukra a figyelmet. Gyakran alkoholt, drogokat fogyasztanak. Jellemző rájuk a portya: többen egyszerre megindulnak, alkoholos filcekkel mindent összefirkálnak, legyen az busz, tábla, ülés, házfal.

A rendőrség becslése szerint a graffitis portyák heti szinten fejenként 30-40 ezer forintba kerülnek a firkászoknak. Ezt a pénzt feltételezések szerint egyre gyakrabban bűncselekményekből teremtik elő a graffitisek, a vonulási útvonalon például gépkocsi-feltörésekkel találkoztak a nyomozók.

Mindemellett még egy esetben sem bizonyosodott be, hogy a graffitizés más bűncselekményhez kapcsolódott volna, kivéve azt az esetet, amikor a rendőrök a graffitisek egyik törzshelyén razziáztak, és Nahalkó József elmondása szerint söpörni lehetett a kábítószert a földön.

A graffitesekkel készített 2. rész jövő héten várható.