Ősszel már fél Budapestet megtisztították a falfirkáktól, a graffitisek „bosszúból” most ezeket a területeket pingálják újra. Tavasszal a harc újra kezdődik, a rendőrség és civilek is akcióba léptek. A tavalyi évben indult útjára a Szeretem Budapestet Mozgalom (SzeBu) kezdeményezésére a Főváros 360 millió forintos falfirka-mentesítő programja, amelynek célja nem csak a már meglévő falfirkák eltávolítása, hanem ezeknek a területeknek a folyamatos tisztán tartása is. A tél beállta azonban nem kedvezett a programnak, plusz 5 fok alatt ugyanis nem működik az eltávolítás. Noha ősszel már 100-120 milliónyi munkát elvégeztek, melynek eredmény a belvárosban jól látható volt, a téli időszakban a graffitisek újból lépéselőnybe kerültek és a megtisztított területek egy részét már újra „kidekorálták”.

Nagyobb szigort szeretnének

A program keretében folyamatosan járják a falfirkától megszabadított területeket, ami elsősorban a belvárost jelenti – Lánchíd, rakpart, az Andrássy út egy része, az Alkotás út, a Kossuth Lajos utca, a Rákóczi út, Gödör – fényképeznek, és teszik a feljelentéseket, tehát állandó ellenőrzés folyik. A SzeBu álláspontja az, hogy ezeken a tevékenységeken kívül sokat segítene a társadalom felrázása is, hogy mindenki megértse: a falfirka közös-, vagy magántulajdonunk erőszakos rongálását jelenti, és ennek megfelelően kell fellépni ellene.

Bojár Iván András, városarculati tanácsnok és a SZeBu elnöke szerint a firkálóknak kedvező elmúlt pár hideg hónapot is figyelembe véve, a belvárosi graffiti-helyzet a régi helyzethez képest sokat javult, de radikális változás nem látható egyelőre. Bojár szerint sokat segítene, ha a bírósági eljárások során nagyobb szigorral kezelnék az elkövetőket, például a szabálysértési bírság emelésével.

Külön nyomozócsoport alakult

A graffiti-ellenes küzdelem része a rendőrséggel való együttműködés is, amely egyre hatékonyabban zajlik. Mint azt Nahalkó József rendőr őrnagy, a BRFK Gyermek-és Ifjúságvédelmi Alosztályának vezetője az fn.hu-nak elmondta, a tavalyi évtől külön nyomozócsoportot hoztak létre a graffiti ellen. Itt elsősorban azokra a bandákra vagy személyekre koncentrálnak, akik kiemelten nagy értékben követnek el rongálást, vagy – turisztikailag – kiemelt helyen teszik ezt.

Az alapesetekkel továbbra is a kerületi kapitányságok foglalkoznak. Eddig 30 főt sikerült elkapniuk, ez 6-8 bandát jelent, már folynak eljárások is, sőt megszületett az első jogerős bírósági ítélet is. A kiemelt helyekre figyelőszolgálatokat terveznek, illetve járőrszolgálatokkal próbálják biztosítani, hogy a letakarított részek úgy is maradjanak a továbbiakban. Ilyen módon is sikerült már csoportokat elfogni, akik éppen a már megtisztított területeket firkálták vissza, a mozgalom elleni provokáció céljából. Mégis, a tettenérésnél gyakoribb az, amikor a főváros vagy egy önkormányzat feljelentést tesz rongálás miatt, és a rendőrség az elkövető vagy a banda „jeléhez” keresi meg az elkövetőt. Akiket elfognak, azokra mindig sikerül rábizonyítani a rongálást. Ezt megkönnyíti, hogy az eljárások során igazságügyi írásszakértőket alkalmazva össze lehet gyűjteni az elfogott banda vagy személy által korábban megrongált helyek listáját.

Ahogy a tavasz közeledtével az időjárás enyhülni fog, és a hőmérséklet átlépi a falfirkamentesítés szempontjából kritikus plusz 5 fokos határt, újult erővel folytatódik majd a belváros összképének javítása, és talán 2011-et már tiszta felületekkel kezdheti meg Budapest.